10 bin yıllık ‘ıza buğdayı’ için coğrafi işaret alınacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
14 Şub 2018 / Çar 19:24
/ 50 Kez Okundu
| |

Bolu Belediyesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) arasında buğdayın atası olarak bilinen ‘ıza buğdayı’na coğrafi işaret alınması için protokol imzalandı

Bolu Belediyesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) arasında buğdayın atası olarak bilinen ‘ıza buğdayı’na coğrafi işaret alınması için protokol imzalandı.
Bolu bölgesinde yetişen ve genleri değiştirilmemiş 10 bin yıllık bir serüveni olan ‘ıza buğdayı’na coğrafi işaret alınması için Bolu Belediyesi’nde Başkan Alaaddin Yılmaz ve AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı arasında protokol imzalandı. İmzaları atılarak resmileştirilen protokolle sağlıklı ve doğal bir besin kaynağı olan ıza buğdayının üretiminin yaygınlaştırılması, tanıtılması hedefleniyor.
Protokol töreninde konuşan Başkan Yılmaz, “Coğrafi işaret aldıktan sonra belki gelecek sene Bolu’nun tamamında, binlerce dönüm araziye ıza buğdayı ekilmesi sağlanacak. Alım garantisi konusunda, Bolu Belediyesi olarak bu yükün altına gireceğiz. Bunu da Bolulu çiftçilerin gelirlerini arttırmak için yapacağız” dedi.

“Bölgemizdeki her şeye sahip çıkıyoruz”
Daha önce Bolu yöresine ait müziklerin birçoğunu tescillediklerini belirten Başkan Yılmaz, “Şu an yine üniversitemizle yaptığımız çalışmalarla, bölgemizdeki bitkilerin tamamıyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte her şeyimizi tespit etmek, tescillemek ve coğrafi işaretini almak istiyoruz. Bu konuda bizlere en büyük desteği, bilimsel çalışma olduğu için üniversitemiz veriyor. Başta rektörümüz olmak üzere, tüm hocalarımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah yapacağımız bu çalışma Bolu’muza hayırlı olacaktır” diye konuştu.

“Binlerce dönüm araziye ıza buğdayı ekilmesini sağlayacağız”
Yılmaz, Bolu’da bu yıl 200 dönüm arazide ıza buğdayı ekimi yapıldığını ifade ederek, “Karacasu yolu üzerindeki park ve bahçeler müdürlüğümüzde bir tane su değirmeni inşa edeceğiz. Bu buğdayları da kendi su değirmenimizde öğüterek, hiç katkısız unlu mamuller olarak vatandaşlarımıza sunacağız. Coğrafi işaret aldıktan sonra belki gelecek sene Bolu’nun tamamında, binlerce dönüm araziye ıza buğdayı ekilmesi sağlanacak. Alım garantisi konusunda, Bolu Belediyesi olarak bu yükün altına gireceğiz. Bunu da Bolulu çiftçilerin gelirlerini arttırmak için yapacağız” şeklinde konuştu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.