2018 Troia Yılı’nda ‘Adaların Su Altı Dalış Güzergahları’ Projesi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
2018 Troia Yılı’nda ‘Adaların Su Altı Dalış Güzergahları’ Projesi
21 Ara 2017 / Per 16:26
/ 93 Kez Okundu
| |

2018 Troia Yılı çerçevesinde Çanakkale Valiliği himayesinde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında ‘Adaların Su Altı Dalış Güzergahları’ isimli projeye başlandı

2018 Troia Yılı çerçevesinde Çanakkale Valiliği himayesinde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında ‘Adaların Su Altı Dalış Güzergahları’ isimli projeye başlandı.
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Bozcaada Kaymakamlığı ve ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ortak çalışmaları ile gerçekleştirilecek olan bu projenin ilk adımını Bozcaada’nın Sualtı Dalış Güzergahları oluşturuyor.
ÇOMÜ’nün 25. Yıl etkinlikleri münasebetiyle 2018 Troia Yılı projeleri arasında değerlendirilen Proje için ilk olarak, Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, Yazı İşleri Müdürü Burhan Çebi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İşmen’in katıldığı ‘Adaların Su Altı Dalış Güzergahları; Bozcaada’ isimli dalış etkinliği gerçekleştirildi.
Bozcaada sualtı zenginliklerinin ve değerlerinin ortaya çıkarılmasının planlandığını belirten Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Çolakoğlu, “Bozcaada, antik çağ uygarlıklarında ve Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim birimi olmuştur. Hakim rüzgarlar nedeniyle deniz ticaret yolunda olması ve antik dönemden beri ikmal yeri olarak kullanılması, Bozcaada’yı hep önemli kılmıştır. O dönemlerde kötü hava şartlarında ve savaş zamanlarında gemilerin Bozcaada doğal limanlarını saklanma alanı olarak kullandığı da bilinmektedir. Troia yılı kapsamında gerçekleştirilecek bu proje ile Çanakkale ili sınırları içerisinde mevcut antik yerleşim yerleri kalıntılarına ek olarak, bölgenin sualtı biyolojik zenginliklerinin ve batıklarının da turizm değerlerine katılması amaçlanmaktadır. Çanakkale’de turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Bozcaada su altı zenginliklerinin ortaya çıkartılacağı bu çalışma 2018 Troia yılının temel çıktılarından biri olan bölge kültür rotalarının oluşturulmasına da katkı verecektir” dedi.
Proje, Troia Yılı boyunca dalış etkinlikleri ile devam edecek.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.