8 Mart’ta ‘Kadın ve Girişimcilik’ paneli

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
8 Mart’ta ‘Kadın ve Girişimcilik’ paneli
09 Mar 2018 / Cum 11:50
/ 62 Kez Okundu
| |

Torbalı Ticaret Odası (TTO) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla DHA Ege Bölge Temsilcisi Elif Demirci İşlegen ve Ortodontist Diş Hekimi Pınar Çağlar Kaya’nın katılımı ile etkinlik düzenlendi

Torbalı Ticaret Odası (TTO) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla DHA Ege Bölge Temsilcisi Elif Demirci İşlegen ve Ortodontist Diş Hekimi Pınar Çağlar Kaya’nın katılımı ile etkinlik düzenlendi. Panelde konuşan Demirci “Bizler, şiddet gösteren erkeğe verilecek cezanın artırılmasına odaklanmak yerine kadını, kadının gücünü artırmanın yollarını bulmalıyız” dedi. Kaya ise “Yeter ki, istenilsin. Bir kadın isterse en başarılı CEO’lara bile pabucunu ters giydirir” diye konuştu.

TTO Kadın Girişimciler Kurulu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle TTO Başkanı Abdulvahap Olgun ve eşi Esma Olgun, İzmir Millet vekili Mahmut Atilla Kaya’nın eşi Ortodontist Diş Hekimi Pınar Çağlar Kaya, Doğan Haber Ajansı Ege Bölge Temsilcisi Elif Demirci İşlegen ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Burçin Öncü’nün katılımıyla ‘Kadın ve Girişimcilik’ konulu panel düzenlendi. Gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun ve Burçin Öncü, tüm emekçi kadınların gününü kutladı.

"Kadınların sorunlarında şiddet ilk sırada"
Panelde konuşan DHA Ege Bölge Temsilcisi Elif Demirci İşlegen, 161 yıl önce canları pahasına bu mücadeleyi göze alan kadınları minnetle andığını söyledi. Mücadelenin halen sürdüğünü kaydeden Demirci, ülke nüfusunun yarısını kadın nüfusunun oluşturduğunu bildirdi. Konuşmasına istatiksel verilerle devam eden Demirci, 2017 yılında 409 kadının katledildiğini belirterek, “Sadece 201 8 yılının ocak ayında 2 8 kadın öldürüldü, 25 kadına cinsel şiddet uygulandı. Şubat ayında ise 47 kadın, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Kadir Has Üni versitesi’nin güncel bir araştırması var. Araştırmanın başlığı ise ‘Toplumsal cinsiyet ve kadın algısı’. Araştırma, 23 ayrı ilde toplamda bin 205 erkek ve kadın nüfusu baz alınarak yapıldı. Buna göre, 201 8 yılında kadının en büyük sorunları arasında şiddet ilk sırada yer alırken, 2’inci sırada işsizlik, 3’üncü sırada ise eğitimsizlik baş gösteriyor. En dikkat çeken 4’üncü sorun da son dönemde gerek yazılı gerekse de görsel medyada sık sık karşılaşılan ‘Sokakta baskı ve taciz’ sorunu. Bu araştırmaya katılanların yüzde 61’i kadının en önemli sorunun şiddet olduğunu söyledi. Bu oran 2016 yılında yüzde 53, 2017 yılında ise yüzde 55’lerde seyrediyordu” ifadesinde bulundu.

"Erkeğe verilen cezaya odaklanılmamalı"
2011 yılında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinin toplumda karşılığını bulduğunu kaydeden Demirci konuşmasını, “20 yıl boyunca politika muhabirliği yaptım. Kadının siyasette önüne konan bariyerleri gördüm ve haberleştirdim. Kadının siyasette etkin olmamasının temel nedeni, yapının erkek egemenliğine dayalı olması. Kadının siyasette var olabilmesi için aday gösterilip seçilmesi lazım ancak orada bakıyorsunuz kapı tutucuların hepsi erkek. İşte kadın burada engelleri desteksiz atlatamıyor. Kadının siyasete katılımı için bazı siyasi partiler kota sistemini uyguluyor. Bu bence teşvik edici ve kadının siyasetteki etkinliğini hızlandırıcı yöntemlerden biri. Kısacası kadının kadına destek olma zamanı geldi, geçiyor bile. Özellikle de toplumdaki öfkenin, gerginliğin yatışmasında da kadının şefkatine, duygusallığına ihtiyaç duyuluyor. Ancak kadın bunu erkekleşerek yapmamalı. Bağırarak, kırarak, çatışarak değil dengeyi bularak, uyum sağlayarak, ılımlı bir orta yol çizerek yapmalı. Bizler, şiddet gösteren erkeğe verilecek cezanın artırılmasına odaklanmak yerine kadını, kadının gücünü artırmanın yollarını bulmalıyız” sözleriyle noktaladı.

"Kadın yeter ki, istesin"
Panelde son konuşmayı yapan Ortodontist Diş Hekimi Pınar Çağlar Kaya, güçlü bir Türkiye’nin yolunun güçlü kadın ve güçlü toplumdan geçtiğini söyledi. “Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz, bir kadını eğitirseniz, bir kuşağı eğitirsiniz” diyerek konuşmasına başlayan Kaya, “Çünkü kadın eşini ve çocuklarını da eğitir. Bu kapsamda başarıya dair kişisel düşüncülerimi ve tecrübelerimi paylaşacak olursam, ilk olarak hedeflerimden başlamam gerekiyor. Yaptığınız işi iyi yaptığınızda, kendinizi devamlı geliştirdiğinizde, yüksek empati sahibi olduğunuzda, çok çalıştığınızda ve sabırlı olduğunuzda, kendinize inandığınızda, pes etmediğinizde, vazgeçmediğinizde, ilk günkü gibi işinize daima özen gösterdiğinizde ve size duyulan gü veni boşa çıkarmadığınızda işte o zaman başarı kaçınılmaz oluyor. Çok para kazanmak için değil başarılı olmak için cesaretle çok çalışmalıyız. Başarılı olunca zaten doğru orantılı olarak para kazanabiliyorsunuz. Nitekim saygıyı hak eden de, çok para kazanmak değil başarılı olabilmektir. Hayatımızın her döneminde önceliklerimizi doğru belirlememiz ve bu doğrultuda ilerlememiz gerekiyor. Bu organizasyona önem veriyorum çünkü kadınların gerçekten yetenekli olduğunu düşünenlerdenim. Yeter ki, istenilsin. Bir kadın isterse en başarılı CEO’lara bile pabucunu ters giydirir” ifadelerine yer verdi.

Kadınlar önemli bir rol üstleniyor
Özellikle biyolojik saati işleyen kadınlar için hayatın doğru planlanmasının yanı sıra zamanın iyi ve doğru kullanılmasının da çok önemli olduğunu belirten Kaya şöyle devam etti: “Denge, her konuda önemli. İş başarısı kadar hayatımızın diğer alanlarında da başarılı olunca ancak mutlu olabiliyoruz. Bu nedenle işimiz elbette ki önemli, aksatmamalı ve bırakmamalıyız. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gündür. Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle bizim kadınlarımızın hikayeleri sadece tek bir güne sığdırılamayacak kadar çok ve zengindir. Bu anlamlı günün nüfusumuzun yarısını oluşturan biz kadınların sorunlarına çözümler bulunmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası olan, fedakarlığın ve duyarlılığın sembolü olan biz kadınlar, yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz nesillerle geleceğimizin şekillenmesinde önemli bir rol üstleniyoruz aslında. Her şeyden önce bunun bilincinde olmamız gerekiyor."





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.