Adilcevaz’ın ceviz reçeli tescilleniyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Adilcevaz’ın ceviz reçeli tescilleniyor
08 Oca 2018 / Pzt 12:37
/ 108 Kez Okundu
| |

Bitlis’in Adilcevaz İlçesinde üretimi yapılan ceviz reçelinin coğrafi işaretlemesi yapılarak tescillenecek

Bitlis’in Adilcevaz İlçesinde üretimi yapılan ceviz reçelinin coğrafi işaretlemesi yapılarak tescillenecek.
2002 yılından beri ilçede üretimi yapılan, besin değeri ve aromasıyla rağbet gören ve yurtdışına bile ihracatı yapılan Adilcevaz ceviz reçeli için Adilcevaz Kaymakamlığı, Adilcevaz Belediyesi, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği işbirliği ile yürütülen tescil çalışmalarında sona yaklaşıldı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 2017 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulunan Adilcevaz Ceviz Reçeli Coğrafi İşaretlemesi Tanıtım projesi kapsamındaki çalışmalar bitme aşamasına geldi.
Projenin zamanında ve eksiksiz olarak uygulanması için planlanan faaliyetleri yürütmek adına DAKA tarafından görevlendirilen Proje Uzmanı Kazım Özdağ, ilçeye gelerek Adilcevaz Kaymakamlığı, Adilcevaz Belediyesi, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Köylere Hizmet Götürme Birliğinde bilgilendirme toplantıları düzenledi. Adilcevaz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde İlçe Müdürü Selami Savaş ve Ziraat Teknikeri Necati Özatlar ile ceviz reçelinin teknik özellikleri ve coğrafi işaretleme için gerekli şartların görüşüldüğü toplantıda, ilgili teknik dosyanın hazırlanmasına kaynak sağlayacak analiz raporları değerlendirildi.
Belediye Başkanı Necati Gürsoy, ceviz reçelinin tescillenmesini önemsediklerini ifade ederek, “İlçemizde üretilen meşhur ceviz reçelinin artık hem yurt içi hem de yurt dışındaki otel ve restoranların kahvaltı menülerinin vazgeçilmezi arasında yerini almakta ve bu sayede Adilcevaz’a ekonomik anlamda önemli bir katkı sağlanmaktadır. Ceviz reçelinin coğrafi işaretlemesinin yapılmasının hem üreticiler, hem de bölge ekonomisi açısından katma değer oluşturacağına inanıyorum. Bu kapsamda İlçe Kaymakamlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği ile birlikte projeye destek vermekteyiz. Daha önce Adilcevaz cevizini tescillendirip marka haline getirdik. Sırada ilçemizin önemli lezzetlerinden olan ceviz reçelini tescillendirme aşamasındayız. Başlatmış olduğumuz çalışma kapsamında Adilcevaz ceviz reçelini marka haline getirip Türkiye ve dünyada tanıtmak istiyoruz. Adilcevaz ceviz reçeli marka olabilecek ve her tarafta aranan bir üründür. Ceviz reçelinin tescillenmesi konusuna destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.
Ceviz reçelinin coğrafi işretle tescil edilmesine yönelik sürdürülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Kaymakam Arif Karaman ise, “İlçemizin sosyo-kültürel, ekonomik, soysal ve altyapısal kalkınmasını hedefleyen, hibe ve fon kaynağı sağlayan destek mercilerine ulaşarak, sosyal hareketliliği ve bilimsel çalışmaları destekleyici kaliteli projelerin hazırlanmasını önemsiyorum. İnşallah yapılacak olan çalışmalarla Adilcevaz ceviz reçeli en kısa sürede tescillenmiş olacak. Bu projenin ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Karaman, ceviz reçelinin coğrafi işareti için hazırlanan başvuru dosyasının Türk Patent Enstitüsü tarafından inceleme komisyonunda değerlendirileceğini ve olumlu karar çıkması durumunda tescil aşamasına geçileceği söyledi.
Belediye Başkan Yardımcısı İzzet Ekem ve Proje Koordinatörü Faysal Özdemir’in de katıldığı toplantıda, ceviz reçelinin coğrafi işaretlemesinin yanında tadım şenliklerinin organizasyonu da görüşüldü.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.