Alkin: "Terörle mücadeledeki başarının sebebi, yerli ve milli teknolojik bilgi akışı"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Alkin:
25 Oca 2018 / Per 14:15
/ 72 Kez Okundu
| |

Bilgi Ekonomisi Derneği(BİDER) ve Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği(MOBİLSİAD) Başkanı Kerem Alkin, Türkiye’nin son dönemlerde terörle mücadelede başarılı olmasının en büyük sebebinin, terörle mücadeledeki bilgi akışının yerli ve milli teknoloji ile yapılması olduğunu söyledi

Bilgi Ekonomisi Derneği(BİDER) ve Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği(MOBİLSİAD) Başkanı Kerem Alkin, Türkiye’nin son dönemlerde terörle mücadelede başarılı olmasının en büyük sebebinin, terörle mücadeledeki bilgi akışının yerli ve milli teknoloji ile yapılması olduğunu söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ve özel bir banka ortaklığı ile Türkcell ana sporluğunda Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen, "Türkiye Teknoloji Buluşmaları"nın bu yıl ki ilk toplantısı Samsun’da gerçekleştirildi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(STSO) ve Samsun Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde yapılan toplantının bu yıl ki ana konusu "Dijitalleşme" oldu.

Ulusoy: "Dijital dönüşüme ayak uydurmamız lazım"
Toplantıda açılış konuşması yapan Samsun Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Günhan Ulusoy, "Telefon 1878’de icat edildiğinde demir yolu lokomotifi üreticileri için bu bir tehlike değildi. Çünkü telefonun 100 milyon kullanıcıya ulaşması 75 yıl aldı. Cep telefonu icat edildikten 16 yıl sonra 100 milyon kullanıcıya ulaştı. İnternet 7, Facebook 4 yılda, Instagram 2 yılda, en çarpıcı ise Candy crush 1 yılda 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Biz 100 yıl önceki akranlarımıza göre çok farklı bir dünyanın içerisindeyiz. Türkiye bu noktada kötü bir noktada değil. Kullanıcı sayısına göre dünyada Facebook’ta 6’ıncı Instagram’da 4’üncü sıradayız. Bunlarla haşır neşiriz. Ama bunların faydalarından nasiplenmek için dijital dönüşüme ayak uydurmamız lazım" diye konuştu.

Murzioğlu: "Zengin olmak bir bilgisayar ve iyi bir fikir kafi"
Girişimciliğin, günümüzde en önemli zenginleşme, kalkınma ve toplumsal refahı yükseltme aracı olduğunu belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, "Geçtiğimiz yüzyıl, 3. Sanayi Devrimi dönemiydi. Kaynağı da petroldü. Bu yüzyıl, 4. Sanayi Devrimi’ni yaşıyoruz. Kaynağıysa insan. Geçtiğimiz yüzyılda amaç, zengin doğal kaynaklara, petrole ulaşmaktı. Şimdiyse amaç insan kalitesini artırmak. Zira zenginlik, doğal kaynakla değil, fikir üreterek geliyor. Fikri üreten de insan. O yüzden artık dünyanın en güçlü insanları, en çok takip edilen, en çok rol model alınan kişileri, girişimciler. Çünkü girişimciler dünyayı, iş yapma biçimini, muazzam bir şekilde değiştiriyor, alıştığımız ezberleri bozuyorlar. Sürücüsüz otomobiller, robotlar, yapay zeka, dünyanın yeni gerçekleri. Eskiden dünyanın en büyük kurumları; petrol şirketleri, büyük bankalar, dev sanayi kuruluşlarıydı. Şimdi, Google, Facebook, Amazon, Tesla, Alibaba gibi genç teknoloji şirketleri bunların yerini alıyor. İçinde bulunduğumuz bu çağ aslında bizim gibi, sanayileşmede Batı’nın gerisinde kalmış ülkeler için büyük fırsat sunuyor. Eskiden zengin olmak için, milyarlarca dolar yatırım yapmak, tesis inşa etmek gerekirdi. Artık bir bilgisayar ve bir iyi bir fikir kafi. Bu fırsatları değerlendirebilmek için önce girişimci sayımızı arttırmalıyız. İkincisi ise mevcut işletmelerimizdeki teknoloji kullanımını arttırmalıyız" dedi.

Alkin: "Sanal yollar yetersiz"
Çin’in dijital dönüşüme büyük bir pay ayırdığını belirten BİDER ve MOBİLSİAD Başkanı Kerem Alkin, "Ülkelerin dijitalleşmesi, veri aktarımını gerçekleştirecek sanal otoyolları inşa edebilmemizden geçiyor. Donanım ve yazılımda da önemli bir beceriye ulaşmamız lazım. Çin 13. kalkınma planına 2016 yılında geçti. 13. kalkınma planına internet plas diye bir isim koydular. Çin’de 5 yıl içerisinde yüzde 98,2 nüfusa internet götürmeyi hedefliyorlar. Bunu da dünyada internet bağlantı hızının 2 katı hızla yapmayı planlıyorlar. Çin’in 5 yıllık süreçte internet plas, sanal otoyol için ayırdığı para 290 milyar dolar. Ülkeler dijital dönüşümü çok ciddiye alıyorlar. Türkiye olarak dijital dönüşümde iki önemli misyonumuz var. Dijital dönüşüm için gerekli alt yapıyı oluşturmak ve ekosistemi sağlamak gerekiyor. 278 bin kilometre civarında fiber optik kablo alt yapımız var. Şu an için bunun 1 milyon kilometre olması gerekiyordu. Dijital dönüşümle ilgili bir ekosistem oluşturmamız gerekiyor. Değer sistemi ile ilgili bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu işte iddialı ekosistemi oluşturmak için ciddi adımlar atıyorlar. Ülkeleri kendi coğrafyasında lider olmasını; ekonomik, askeri, siyasi gücü ve bilgi üretme kabiliyetiyle, o bilgiyi kendi yerli ve milli teknolojisiyle üretebilme becerisine sahip olmasıyla olabiliyor. Türkiye’nin son dönemlerde terörle mücadelede başarılı olmasının en büyük sebebi, terörle mücadeledeki bilgi akışının yerli ve milli teknoloji ile yapılıyor olması. Bu terörle mücadeledeki başarıyı çok yükseltti" şemlinde konuştu.
Samsun’da bir otelde düzenlenen toplantıya ayrıca; TOBB E-Ticaret Meclis Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, Türkcell Kurumsal Satış Direktörü Barbaros Özdemir, iş adamları, teknoloji firmalarının temsilcileri katıldı.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.