Arslan: “Denizler can çekişiyor, gözümüzün önünde bağıra bağıra yok oluyor”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Arslan: “Denizler can çekişiyor, gözümüzün önünde bağıra bağıra yok oluyor”
14 Mar 2018 / Çar 11:44
/ 166 Kez Okundu
| |

Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Hamdi Arslan, “Denizlerimiz can çekişiyor, bağıra bağıra gözümüzün önünde yok oluyor

Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Hamdi Arslan, “Denizlerimiz can çekişiyor, bağıra" href="/tag/bagira/"> bağıra bağıra" href="/tag/bagira/"> bağıra gözümüzün önünde yok oluyor. Biran önce önlem alınsın” dedi.
Giresun’un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, uyarılarını sürdürüyor. Sezon içinde ava çıkan teknelerin yüzde 10’unun yüzünün güldüğünü geriye kalan cedidi bir rakamın ise yüzünün gülmediğini ifade eden Arslan, “Biz balıkçılar olarak bütün sıkıntıları biliyoruz, teşhisi ortaya koyuyoruz bundan sonra yapılması gereken yetkililerin o teşhise ilaç vermeleri. Yoksa can çekişen denizimiz artık verim veremez haline gelmiş bir çöl gibi olacak” şeklinde konuştu.

“Son dönemde avlanan yerli hamsi değil kaçak hamsi”
“Şu anda değişen bir şey yok durum daha da kötüye gidiyor” diyen Arslan, “Daha önce ne söylediysek şu anda da öyle olmaya başladı. Artık bu konuda söyleyecekte bir şey bulamıyoruz çünkü hamsiyi zaten bundan sonra göremeyebiliriz. Gürcistan’daki teknelerde dönüş yapmaya başladı. Son dönemlerde avlanan hamsi için ‘efsane geri döndü’ deniyor. Ama o hamsilerde kaçak yollar ile Abhazya’dan geliyordu. Bundan sonra o hamside gelmeye bilir ve artık hamsiyi göremeye biliriz” diye konuştu.

"Balık avına bir kaç yıl ara verilmeli"
Her yıl balıkçılık için daha kötüye gittiğini kaydeden Arslan şöyle devam etti:
“Artık balıkçılar önümüzdeki yıldan umutlarını iyice kestiler. Umudumuz kalmadı artık denizlerimizdeki avcılık bitti, bitecek sinyallerini her geçen gün daha fazla vermeye başladı. Bundan sonra çok ciddi önlemler alınıp balıkçılık sistemimin kökten bir değişimi ile olumlu sonuçlar alınabilir. Birkaç yıllık balık avcılığı yasağı ile değişim görülebilir. Belki insanlar bunu yanlış anlayabilir ama bunu ileriye dönük anlattığınız zaman anlaşılır olacağını düşünüyorum çünkü bu gidişatın sonu hiç iyiye gitmiyor.”

7 Mayıs’ta acil kodu ile toplanıyorlar
Denizlerde yaşanan bu sorun ile alakalı 7 Mayıs’ta Bodrum’da toplantı yapılacağını aktaran Arslan,” Balıkçılık adına faaliyet gösteren sektörün temsilcileri, kurum kuruluşlar ve STK’lar bu toplantıda olacak. Bende bu toplantıya katılacağım. Ben daha önce defalarca katıldım bu toplantılara geçmişte yaptığım uyarı dolu konuşmaların şu an ki durumunu orada anlatamaya çalışacağım ve bir an evvel bu konuda alınması gereken önlemleri dile getireceğim. Bu denizler hepimizin, buradan ekmek yiyen evine aş götüren birçok aile var. Onun için bazı şeyleri artık daha net anlamamız gerekiyor. İnşallah bu toplantı faydalı olur diye düşünüyorum” dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.