ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı ile savunma sanayisi daha ileri aşamalara taşınacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı ile savunma sanayisi daha ileri aşamalara taşınacak
08 Mar 2018 / Per 16:16
/ 164 Kez Okundu
| |

YÖK Başkanı Prof

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, üniversite-sanayi iş birliğine yeni bir boyut kazandıracak ve savunma sanayisini ileri aşamalara taşıyacak olan " ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı"nın tanıtım toplantısına katıldı.
ASELSAN ile araştırma üniversiteleri olarak belirlenen Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında " Lisansüstü Eğitim Protokolü" imzalandı. Protokolün imzalandığı toplantıya ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve ASELSAN Akademi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ve araştırma üniversitelerinin rektörleri katıldı. Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasında küresel ekonomide rekabet gücünü artırmasının önemine işaret ederek, bilimsel ve teknolojik alanlarda gerçekleştir ilecek yenilik ve başarıların sürdürülebilir kalkınma ve sosyoekonomik gelişimin anahtarı olacağını söyledi. Saraç, gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek adına üniversitelerin 21’inci yüzyılda her zamankinden daha dinamik ve yenilikçi olmak zorunda olduğunu belirtti. Türkiye’nin teknoloji üretebilme becerisi geliştikçe nitelikli sanayi şirketlerinin sayısının arttığını vurgulayan Saraç, bunun üniversite-sanayi iş birliğini daha da geliştirdiğini d ile getirdi. Araştırma üniversitelerinde nitelikli çıktılar alınan araştırma süreçlerini gözden geçireceklerini ifade eden YÖK Başkanı Saraç, "Mevcut politika ve stratej ileri daha da geliştireceğiz. Araştırma altyapılarına destek veren Kalkınma Bakanlığı ve araştırmalara fon sağlayan TÜBİTAK gibi kurumlarla araştırma üniversitelerimize özel destekler geliştirilmesi için de girişimler başlattığımızı ifade etmek isterim" diye konuştu.
Saraç, ASELSAN Akademi’nin üniversitelerin dünya ile bütünleşmelerine büyük katkı sağlayacağının altını çizerek şöyle devam etti:
" ASELSAN Akademi’nin yeni nesil üniversite konseptine uygun olarak olumlu sonuçlar üreteceğine inanıyoruz. Yine bu proje, sanayi doktorasından daha farklı ve vizyonel bir bakışın ürünü. Bu program ülkemizin rekabet gücünün artmasında önemli rol oynayacak ve sanayimizdeki teknoloji odaklı dönüşüm sürecinin öncüsü olacak. Bu bağlamda bugün tanıtımı yapılan ASELSAN Akademi yükseköğretim için de örnek bir program oluşturacak."
Programın tanıtımının ardından YÖK koordinatörlüğünde ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve ASELSAN Akademi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök arasında " Lisansüstü Eğitim Protokolü" imzalandı.

" ASELSAN Akademi Lisanüstü Eğitim Programı" nedir?
ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı, 2017 güz döneminde hayata geçirildi. Bir sanayi kuruluşu ile birden fazla üniversitenin iş birliğine gitmesi şeklinde uygulanan bir model olan programa YÖK koordinasyonunda Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi dahil oldu. Program ile sadece üniversite-sanayi iş birliği değil üniversiteler arası iş birliği de hedefleniyor. ASELSAN Akademi, teknoloji ve mühendislik alanındaki uzman ve yenilikçi yapısıyla ülkemizin savunma sanayisine katkı yapacak ve bu alandaki programların yeniden yapılandırılmasına imkân sağlayacak. YÖK ile yapılan protokol kapsamında ASELSAN, üniversitelerin dış kampüsü oldu. ASELSAN ile üniversiteler arasında imzalanan " Lisansüstü Eğitim Protokolü" sayesinde ASELSAN çalışanları ASELSAN yerleşkesinden ayrılmadan lisansüstü eğitimlerini çalıştıkları alanlardan/projelerden yapabilme imkânına kavuşuyor. Bu programdan mezun olan ASELSAN personeli, ilgili üniversitenin ana kampüsündeki diplomaya eşdeğer yüksek lisans ya da doktora diplomasını almaya hak kazanacak.
ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı ile ASELSAN’ın sahip olduğu teknoloji ve bilgi birikiminin geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması hedefleniyor. Akademik tecrübeleri olan üniversite öğretim üyeleri, doğrudan endüstrinin projelerine dâhil olarak endüstriyel tecrübelerini artırıp ülkemizin eğitim ve teknolojisine katkıda bulunmuş olacak.
Akademik yeterliliğe sahip personelin savunma projelerinde görevlendirilmesi ile savunma sanayisi alanında kritik teknoloj ilerin mill ileştirilmesi ve başarıyla sonuçlandırılmasına ivme kazandırılacak. Personelin ASELSAN’ın misyon ve vizyonuna uygun olarak savunma sanayisi alanında yüksek lisans/doktora tez ve araştırma konularında eğitim alması sağlanacak.
ASELSAN Akademi’de 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 168’i yüksek lisans ve 64’ü doktora olmak üzere 232 personel eğitime başladı. Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde 135, Bilgisayar Mühendisliğinde 47, Makine Mühendisliğinde 45 ve Malzeme Mühendisliğinde 5 öğrenci ile eğitime devam ediliyor. Önümüzdeki yıl bu sayının 750 olması ve ASELSAN’ın dört yıl sonra doktoralı personeli oranının yüzde 10 olması hedefleniyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.