Avukat Baydar: "Sessiz kalmayın, şiddete katlanmayın"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Avukat Baydar:
09 Mar 2018 / Cum 11:51
/ 38 Kez Okundu
| |

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar, şiddetten en çok etkilenenin çocuklar olduğunu belirterek, "Kadınlarımızın koruyucu tedbirler konusunda bilinçlenmesi çok önemli. Kadınlarımıza sessiz kalmayın, şiddete katlanmayın söylemi ile kadına karşı şiddete hayır diyoruz" dedi.
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Uğur Okullarında öğretmen ve velilere yönelik, ‘6284 Sayılı Kanun ve Kadına Yönelik Şiddet Olgusunun Hukuksal Boyutu’ konulu seminer düzenlendi. Uğur Okulları Konferans Salonu’nda düzenlenen, öğretmen ve velilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Ayfer Baydar, kadınları bilgilendirdi. Baydar, şiddet mağduru kadınlara mülki amir tarafından verilebilecek koruyucu tedbirler kapsamında, uygun barınma yeri, geçici maddi, rehberlik ve danışmanlık hizmeti, geçici koruma altına alınma ve kreş imkanı sağlandığını söyledi. Şiddete uğrayan kişinin güvenli bir yerde barınmasının sağlanması şüphesiz alınması gerekli en acil tedbir olduğuna vurgu yapan Baydar, “Türkiye’de, ne yazık ki, şiddete uğrayanlar için yeterli sayıda sığınma evi bulunmamaktadır. Korunan kişiler, barınma yerleri yetersiz kalırsa kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis, yurt veya benzeri yerlerde güvenli nakil sağlanıncaya kadar geçici barındırılır. Korunan kişinin barınma ve iaşe giderleri, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından karşılanır” diye konuştu.
Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi olan kişinin bir diğer sorunun da ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu dile getiren Baydar, “Bu tedbir kararının nasıl uygulanacağı Kanunun 17. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre hakim, maddi yardım miktarının belirlenmesinde kişinin barınma ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığını da dikkate alarak, asgari ücretin belli bir oranına hükmeder. Bu miktar, öncelikle Bakanlık bütçesinden karşılanır, daha sonra şiddet uygulayana rücu edilir. Maddi yardım miktarının hesaplanması, ödemelerin nasıl yapılacağı hususlarıysa yönetmeliğin 8. maddesinde ayrıntılı düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.
6284 Sayılı Kanun’un, şiddet mağdurunun psikolojik destek ihtiyacını da dikkate alarak ve buna ilişkin tedbir kararı verilebileceği ile ilgili düzenlemeler olduğunu söyleyen Baydar, “Yönetmeliğin 9. maddesine göre, korunan kişiye, psikolojik ve sosyo-ekonomik durumu göz önüne alınarak, hakları, destek alabileceği kurumlar, meslek edinmesine yardımcı kurslar hakkında bilgi verilir. Ayrıca iş bulması, kendi kararlarını alabilmesi, hayatıyla ilgili planlar yapabilmesi konularında yardımcı hizmetler verilir. Bu düzenlemeyle amaçlanan, şiddet mağdurunu psikolojik olarak desteklemenin yanı sıra, onu topluma kazandırmak, kendi kararlarını verebilecek ve hayatını idame ettirebilecek donanımı edinmesine yardımcı olmaktır” ifadelerini kullandı.
Şiddet mağdurunun hayati tehlikesi bulunmaktaysa, kendi talebi üzerine veya resen verilebilecek bir diğer tedbirin, geçici koruma altına alınması olduğunu vurgulayan Baydar, “Korunan kişinin nasıl koruma altına alınacağı yönetmeliğin 10. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, şiddet mağduruna yönelik muhtemel tehdit ve risk dikkate alınarak şiddet mağduru ve şiddet uygulayanın durumunun değerlendirilmesiyle cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce alınacak tanık koruma tedbirlerine ilişkin esas ve usuller hakkında yönetmelikte düzenlenen fiziki koruma tedbirleri belirlenir. Korunan kişi, geçici koruma kararının kapsam ve içeriği, şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinin varlığı halinde arayabileceği telefon numaraları gibi hususlarda bilgilendirilir” dedi.
Şiddetten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu dile getiren Baydar, “Araştırmalara göre, şiddet gören ya da şiddete tanık olan çocuklar ruhsal sorunlar yaşayabilmekte, bu çocuklarda kişilik ve davranış bozuklukları görülebilmektedir. Bu nedenle, şiddet mağdurunun çocuklarının da şiddet ortamından uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu amaçla, kanunda, korunan kişinin çocukları için kreş imkanı düzenlenmişti. Kadınlarımızın koruyucu tedbirler konusunda bilinçlenmesi çok önemli. Kadınlarımıza sessiz kalmayın, şiddete katlanmayın söylemi ile kadına karşı şiddete hayır diyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından okul yönetim tarafından Baydar’a teşekkür plaketi verildi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.