Bakan Eroğlu: "Yaban hayatını korumak vazifemizdir"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
02 Mar 2018 / Cum 09:50
/ 119 Kez Okundu
| |

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof

3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yaban hayatını korumak vazifemizdir” dedi.
3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda yaban hayatının, tabii yaşamın, biyolojik çeşitliliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının çok ehemmiyetli bir konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu " Bakanlık olarak nesli tehlike altında olan türlerin korunması ve yetiştirilmesi; yaban hayatının hayat alanlarıyla birlikte korunması ve geliştirilmesi, yaban hayvanı ticaretinin düzenlenmesi, yaralı yaban hayvanlarının rehabilitasyonu gibi pek çok konuda çalışmalar yapıyoruz. Türlerin hayat alanları ile birlikte korunması maksadıyla ülkemizde 81 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş olup, her yıl bu alanlarda envanter çalışmaları yapıyoruz. Bu sahalarda yerel halka kaynak aktararak koruma faaliyetlerimize halkı da ortak ediyoruz. 2017 yılı içerisinde 18 adet yaban hayatı geliştirme sahasında, 65 saha bekçisi ile koruma çalışması yaparak, 1 milyon 371 bin TL kaynak aktardık.
Ülkemizdeki sulak alanlarda her yıl Kış Ortası Su Kuşu Sayımları gerçekleştirerek su kuşlarının varlıklarının izlenmesini de gerçekleştirmekteyiz. 2017 yılında ülke genelindeki 120 sulak alanda 103 kuş türünden 1 milyon 614 bin 179 su kuşu sayılmıştır.
Tabiatta nesli tehlike altında olan türlerin yok olmasının önüne geçilmesi maksadıyla 13 yaban hayvanı yetiştirme merkezi tesis ettik. Bu merkezlerde geyik, alageyik, ceylan, Anadolu Yaban Koyunu, Hatay Dağ Ceylanı türleri ile kelaynak kuşlarının yetiştirilmesini sağlıyoruz.
2003-2017 yılları arasında 1.359 memeli yaban hayvanını ülkemizin farklı yörelerinde tabiata tekrar kazandırdık. Bu hayvanları tabiata bırakmakla kalmadık aynı zamanda GPS vericili tasmalar ve fotokapanlar ile takip ederek tabiata uyumlarını takip ediyoruz" dedi.

"Yaklaşık 200 türün çok acil tedbir alınması gereken tür olduğunu belirledik"
Nesli tehlike altında olan türlerin sistematik bir şekilde ele alınarak faaliyetlerin bir program dahilinde yürütülmesi maksadıyla, 2012 yılında Türkiye’nin Tür Koruma Stratejisinin oluşturulması çalışmasını başlattıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, "Bu çalışmada Anadolu yaban koyunu, ceylan, kelaynak gibi nesilleri tehlike altında olan ve önümüzdeki 20 yıl içerisinde eğer müdahale edilmezse yok olması muhtemel türleri değerlendirerek yaklaşık 200 türün çok acil tedbir alınması gereken tür olduğunu belirledik.
Bu türler için bir eylem planı programı başlattık. Bu gün itibariyle Tür Eylem Planı hazırlanan tür sayımız 60’ı buldu. Gayemiz 2019 yılına kadar bu sayıyı 100’e tamamlamak. Kış şartlarının ağır geçtiği bölgelerde yaban hayvanlarının yoğun olarak bulunduğu noktalara yemleme faaliyetleri gerçekleştirdik. Bu kapsamda son iki yılda kış döneminde tabiata takriben 1 milyon ton yem bıraktık.
Yine yürütülen araştırma projeleri ile yaban hayatını etkileyebilecek insan faaliyetlerini inceliyoruz. Bu kapsamda 2015 yılında “Yaban Hayatı Yol Geçişlerinin Düzenlenmesi ve İzlenmesi Projesi’ni hayat geçirdik. Proje ile yaban hayvanlarının otobanı geçip, hangi türlerin ne tür geçitleri kullandığı, mevsime bağlı ve günün değişik saatlerine bağlı geçiş yoğunlukları belirlendi. Yine bu proje ile ülkemizde ilk defa bir ekolojik köprünün ön projesi ve teknik kılavuz hazırlandı.
Uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız gereği tabiatta yaralı, hasta ve yardıma muhtaç olan yaban hayvanlarının kurtarma, tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları yapılarak, tekrar tabiata kazandırılmasını sağlıyoruz. Son 6 yılda yaklaşık 14 bin 600 yaban hayvanını tedavi ve rehabilite ederek tabii hayat ortamına bıraktık.
3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü vesilesi ile vatandaşlarımızın da ülkemizin biyolojik zenginliğini oluşturan bütün kaynak değerlerinin korunması ve onlardan sürdürülebilir bir kullanım dengesiyle yararlanılması hususunda hassasiyet bekliyoruz." ifadelerini kaydetti.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.