Balkan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde uyuşturucuyla mücadele

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Balkan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde uyuşturucuyla mücadele
30 Oca 2018 / Sal 15:26
/ 86 Kez Okundu
| |

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof

Trakya Üni versitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Erdal Vardar, 2012 yılından bu yana ayaktan ve yatarak olmak üzere alkol ve madde bağımlısı hastalara hizmet verdiklerini söyledi.
Trakya Üni versitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Erdal Vardar, Balkan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde, ‘Uyuşturucu Bağımlılığı ve Tedavisi’ konulu basın toplantısı düzenledi.

"Türkiye’de çok sık olmayan bir bağımlılık merkezine sahibiz"
Prof. Dr. Vardar, Balkan Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesiyle ilgili "Kliniğimizde 2012 yılından beri alkol ve madde bağımlılığı merkezi kurarak hizmet veriyoruz. Türkiye’de çok sık olmayan, üni versitelerde bağımlılık merkezinin çok sık olmadığı ama Trakya Üni versitesinin böyle bir tedavi merkezi olması ve hizmet vermesinin nedeni ile ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğumuzu belirtmek isterim. 2012 yılında açılan bu merkez ayaktan ve yatarak olmak üzere alkol ve madde bağımlıları olan hastalara hizmet veriyor. Kliniğimizde 20 hasta yatağı mevcut. Bunun 4 yatağı yoğun bakım olarak kullanılıyor. Kliniğimizde 2 öğretim üyesi 1 psikolog ve hemşirelerden oluşan bir ekip çalışması şeklinde hizmet veriyoruz" dedi.

"İlk önceliğimiz hastanın tedavi olma talebi"
Prof. Dr. Vardar, kliniğe başvuru ve sonrasındaki süreçlerle ilgili açıklamalarda bulunarak, "Kliniğimizde tedavi olmak isteyen hastalar ilk önce ayaktan tedavi olmak için polikliniğimize başvuruyor. Burada araştırma görevlisi arkadaşlarımızın muayenesi sonucunda hasta değerlendirilip, ayakta ya da yatarak tedavisi ile ilgili karar veriliyor. Başvuran hastaları öncelikle ayaktan izlemeye alıyoruz. Bu izleme sonucunda tedavisi uygun olan hastaları da yataklı tedaviye yönlendiriyoruz. Yatarak tedavi şekli 28 günlük yapılandırılmış bir tedavi programından oluşuyor. Hastalara yatış öncesinde uygulayacağımız tedavi programı ile ilgili bilgi veriyoruz. Bu bilgiler hastane kuralları, yapılması istenen uygulamalarla ilgili hatırlatmalar ve bu kurallara uyulmasının zorunlu olduğunu belirtiyoruz. Bu tedavi programında esas olan, hastanın kendi tedavi olma talebinin olması gerekiyor. Bu programa uymayan hastanın taburculuğu söz konusu oluyor" ifadelerini kullandı.

Tedavi ve başvuru rakamları
2012 yılından bu yana tedavi ve başvuru rakamlarına da değinen Prof. Dr. Vardar, "2017 yılı içerisinde bakmış olduğu hasta sayısına göre ayakta başvuru sayısı bin 800. Bu 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hasta sayısı da 195, 200’e yakın hasta yatarak hastalar tedavi görmüş. Bunlara tekil hasta olarak baktığımızda bir yılda başvuran hasta sayısı 700, yatan hasta sayısı 170 civarında olarak gözüküyor. Bizim kliniğimizde ayaktan başvuru yıllık bin 800, yatarak da 200 civarı olduğu gözüküyor. Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda ruh sağlığı ve sinir hastalıkları bölümünün bağımlı hastalara da ayrılması istendi, yüzde 20’lik bir bölüm içindi. Bölgemizde bağımlı hastalara hizmet veren ayaktan ve yatarak tedavi merkezlerinin sayısında gelişme oldu. Bu da bölgemiz ve ülkemiz için sevindirici bir gelişme. Ama maalesef uyuşturucu ve alkol bağımlığı ülkemizde ve bölgemizde sorun olarak artmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

"2014 yılında 648 kişi bağımlılıktan hayatını kaybetti"
Prof. Dr. Vardar, 2014 yılı sonrası uyuşturucuya bağlı nedenlerle ölüm oranlarının açıklanmadığını hatırlatarak, "2014 yılına baktığımızda ülke genelinde 648 kişinin uyuşturucuya bağlı nedenlerle öldüğünü biliyoruz. Bu da bize doğru da olmasa da en net bu tür sorunların olduğuna dair fikir veriyor. Bu rakamlar az gibi gözükebilir ama bu insanlar genç ve sağlıklı, herhangi bir hastalığı olmayan kişiler olduğu için, ölüm vakaları ciddi alınması gereken durumlar. 2014 yılından sonra bu istatistikler Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmadı. Maddeye bağlı ölümler biraz karışık gözüküyor. Bir artış olduğu biliniyor ama bakanlık bunları bizimle paylaşmadı" dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.