Başkan Doğan, “1999 depreminden çok dersler çıkardık”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Başkan Doğan, “1999 depreminden çok dersler çıkardık”
06 Mar 2018 / Sal 18:15
/ 64 Kez Okundu
| |

Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen Deprem Farkındalığı ve Hazırlık Çalışmaları konulu panelde konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan “1999 Kocaeli depreminden çok dersler çıkardık” dedi

Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen Deprem Farkındalığı ve Hazırlık Çalışmaları konulu panelde konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan “1999 Kocaeli depreminden çok dersler çıkardık” dedi.
Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Deprem Farkındalığı ve Hazırlık Çalışmaları konulu panel düzenlendi. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan panelde konuşmacı olarak yer aldı.
1999 depreminden çok şey öğrenildiğini belirten Başkan Doğan, “1999 depreminde gördüğüm en acı tablolardan biri koordinasyonsuzluk ve krizin yönetilememesidir. Ankara’nın bile birkaç gün boyunca olayın detaylarından haberi olmadı. Şehirde gerek valilik gerek bizler deprem bilgisi ve deprem olgusundan haberimiz yoktu. Depremin olduğu zaman Derince’deki hastanede başhekim yardımcısıydım. Hastaneye gittiğimizde ölenler, yaralılar yağıyor, acil yok, doğumhane kapalı, ağaçlara serum şişeleri bağlayarak bir şeyler yapmaya çalıştık. Sosyal yardım organizasyonunda aksaklıklar had safhada, Kızılay felç olmuş durumdaydı. Her şey karmakarışıktı. İnsanlar yardıma koşuyor, bazen aşırı izdihamdan zarar veriliyordu. Kurtarma ekipleri bir şeyler yapmanın peşindeydi. Enkazların üzerine onlarca insan çıkıyor, fayda yerine zarar veriyordu. Can kurtarmaya çalışırken sakatlıklar, organ kayıpları oluyordu. Doğru dürüst medikal kurtarma ekibimiz yoktu” dedi.
AFAD’ın kuruluşunu da anlatan Başkan Doğan, “AFAD o zaman yoktu, sivil savunma ekiplerimiz var, Afet İşleri Genel Müdürlüğü vardı, herkes bir şeyler yapmanın çabasındaydı ama sonuç maalesef istenilen düzeyde değildi. Ankara’da milletvekilliği dönemimde Bingöl’deki depremi de yaşadıktan sonra bir kere daha gördük ki, bu konuda çok ciddi çalışmalara ihtiyaç vardı. O dönemin hükümetleri, şimdiki Cumhurbaşkanımız, Başbakan olarak bizzat bu konunun üzerinde ciddi şekilde durdu. AFAD kuruldu. AFAD’la gurur duyuyorum. Organizasyonlar bir yönetim merkezinden, afet merkezinden en ince detaylarına kadar yönetiliyor. Arama kurtarmada çok iyi gelişmeler oldu. Medikal kurtarmada ciddi adımlar attık. Bizzat projenin fikir ve isim babası olarak UMKE’lerin kurma fırsatını elde ettim. Gönüllülük esasıyla 2003’te bunu başlattık. 2 yıl uğraşarak dünyanın en büyük medikal kurtarma ama gönüllü ve yerel ekibini kurarak gerçekleştirdik. Bu anlamda dünyada bir numarayız” diye konuştu.
Depremden sonra büyük gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Doğan, “Bilgi eksiklerimiz vardı, teknik eksiklerimiz vardı, medikal arama kurtarma eksiklerimiz vardı bunlarla ilgili çok önemli gelişmeler oldu. Artık seyyar hastanelerimiz var, hastane afet planlarımız var. 1999 depreminde Norveç’ten seyyar hastane gelecek diye 2 ay gözümüz yollarda kaldı. Çok şükür bugün seyyar hastanelerimiz, medikal kurtarmalarımız, helikopter ambulanslarımızla var ve çok iyi durumdayız” şeklinde konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.