Başkent’te şehitler ve Muhammed Salih Hacim için gıyabi cenaze namazı kılındı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Başkent’te şehitler ve Muhammed Salih Hacim için gıyabi cenaze namazı kılındı
02 Şub 2018 / Cum 16:47
/ 244 Kez Okundu
| |

Ankara’da Hacı Bayram Camii’nde şehitler ve geçtiğimiz günlerde Çin polisi tarafından tutuklanıp 45 gün sonra hapishanede vefat eden Muhammed Salih Hacim için gıyabi cenaze namazı kılındı

Ankara’da Hacı Bayram Camii’nde şehitler ve geçtiğimiz günlerde Çin polisi tarafından tutuklanıp 45 gün sonra hapishanede vefat eden Muhammed Salih Hacim için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından Hacı Bayram Camii’nde cuma namazı sonrası şehitler ve Kur’an-ı Kerim’i ve hadis kitabı Riyaz’us Salihin’i Uygur Türkçesi’ne ilk çeviren alim Muhammed Salih Hacim için gerçekleştirilen gıyabi cenaze namazına yüzlerce kişi katıldı. Gıyabi cenaze namazını Hacı Bayram Camii imamı Ahmet Karalı kıldırdı. Karalı, namaz öncesi Zeytin Dalı Harekatı için cephede bulunan Mehmetçiğe ve geçtiğimiz günlerde Çinliler tarafından tutuklanıp hapishanede vefat eden Muhammed Salih Hacim için cemaat ile birlikte dua etti.
Namazdan sonra cemaat adına basın açıklaması yapan Zeynel Abidin Özkan, “Dünyaca ünlü din alimi Muhammed Salih Hacim, 1936’da Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’ın Artuş kentinde dünyaya gelmiştir. Artuş’da dönemin Arapça ve Farsça dil bilgini, şair ve büyük din alimi olarak da bilinen babası Salih Hacim’in terbiyesinde bir yandan İslami ilimler, diğer yandan da ilkokul eğitimindeki başarıları bir şekilde tamamlamıştır. Daha 11 yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i mükemmel bir şekilde hafız ederek ilmi istidadını kanıtlamıştır. Babası Salih Hacim’in bizzat terbiyesi ve yönlendirmesi ile Arapça, Farsça dilleri ve İslami ilimleri iyi düzeyde öğrenmiştir. Doğu Türkistan, 1949’da komünist Çin işgaline uğradıktan sonra bütün alimlerin ve bilim insanlarının birer birer yok edilmeye ve ağır baskı görmeye başlaması ile beraber Muhammed Salih Hacim’in ailesi de ağır baskı ve zulümlere maruz kalır. Ama üstad Muhammed Salih baskı gördükçe ilme ve kendini geliştirmeye yönelik iradesi güçlenerek devam etti” diye konuştu.
Özkan, Doğu Türkistanlıların ne kadar barışse ver olduğunun simgesi haline gelmiş olan Muhammed Salih Hacim’in 82 yaşında olduğuna bakılmaksızın 3 senedir sebepsiz ev hapsine mahkum edildiğini ve sonunda hapiste acımasızca şehit edildiğini söyledi.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.