Bigalı Mehmet Çavuş törenle anıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bigalı Mehmet Çavuş törenle anıldı
04 Mar 2018 / Paz 14:13
/ 131 Kez Okundu
| |

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca gerçekleştirilen törende, 9’uncü Tümen, 27’inci Alay, 3’üncü Tabur ve 10’uncu bölükte görev yapan Çanakkale Gazisi Bigalı Mehmet Çavuş anıldı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca gerçekleştirilen törende, 9’uncü Tümen, 27’inci Alay, 3’üncü Tabur ve 10’uncu bölükte görev yapan Çanakkale Gazisi Bigalı Mehmet Çavuş anıldı.
Eceabat’a bağlı Seddülbahir köy meydanında düzenlenen programa Çanakkale Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, askeri erkan, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Anadolu coğrafyasının her karışında ecdadın kefensiz yattığını söyledi. Ve bu toprakları hak etmek için bugün Afrin’de Mehmetçiğin yine destan yazdığını ifade eden Başkan Kaşdemir, “Şehitlerimiz, Gazilerimiz oluyor. Ama biz bu topraklarda ebeden, ilelebet var olacağımızı her daim söylüyoruz. Çünkü bu topraklar bizim. 103 yıl önce Çanakkale’de Bigalı Mehmet Çavuş üzerimize haksızca gelenlere karşı, vatanımıza, bayrağımız göz dikenlere karşı, bu topraklar bizim diye haykırarak önce silahlıyla, tüfeğiyle, o yetmeyince küreğiyle, oda elinde gidince taşla toprakla üzerine saldırmıştır. İşte bizim ecdadımız budur. Kahraman Mehmetçik budur. Çanakkale’de bu Mehmetçik, bu büyük insanlar bir oldu, beraber oldu, kardeş oldu. Siperde, cephede, omuz omuza, yan yana yedi düvele karşı durdu. Kimi Şehit, kimi Gazi oldu. Ama onların bir tek ortak amacı vardı. Vatan, bayrak, namus ve kutsal değerler. Gazi olanlar memleketine döndü, Bigalı Mehmet Çavuş gibi, ama onurla yaşadı. Gururla yaşadı. Onun onuru gururu bizim bile hala dillerimizde.Ve bu memlekette Bigalı Mehmet Çavuşların hatıraları bitmeyecek” şeklinde konuştu.
Daha sonra programda şiir dinletisi yapıldı. Ardından Kur-an’ı Kerim Tilaveti ve şehitler için dua edildi. Programı plaket takdimi ve ikramlar ile sona buldu.
Bigalı Mehmet Çavuş
Çanakkale Savaşı’nın isimsiz kahramanlarından Bigalı Mehmet Çavuş 1878 yılında dünyaya geldi. Balkan Savaşları ve 1’inci dünya savaşında orduda görev yaptı ve 16 yıl boyunca savaştı. 4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinali tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15-20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koydu. Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşmana ateş açtı. Üç saat süren çatışma sonrasında Mehmet Çavuş’un tüfeğinin mekanizması artık işlevini yitirdi. Tüfeğini yere atarak, istihkam küreğini eline aldı. Yanındaki askerleri de süngü hücumuna kaldırdı. İngilizler 23 ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri döndü. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardı. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralandı. Avuçlarının içi de paramparça oldu. Hastanede tedavi olup, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderildi. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döndü ve çarpışmaya devam etti. Çanakkale Savaşı bitince köyüne döndü. Mütevazi bir hayat yaşadı. Kendisine teklif edilen maddi yardımları da, ‘ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım’ diyerek reddetti. 3 Şubat 1964 tarihinde, 86 yaşındayken vefat etti.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.