MEVA sistemiyle 16 binden fazla taşınmaz incelendi. Tapuda düşük bedelle işlem yapan 9 bin 150 kişiden açıklama talep edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında dijital altyapısını güçlendirerek Mekansal Veri Analiz (MEVA) sistemini devreye aldı. Bu yeni sistemle 2025 yılı içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmaz incelendi.
GERÇEK BEDEL İLE TAPU KAYDI ARASINDAKİ FARKLAR TESPİT EDİLDİ
MEVA sistemi sayesinde tapuda beyan edilen değer ile piyasa değeri arasında fark olan taşınmazlar analiz edildi. Bu kapsamda 9 bin 150 kişiden açıklama talep edildi. Kendisinden açıklama istenen vatandaşlar, ceza almadan pişmanlık hükmü kapsamında eksik ödedikleri harçları ödeme şansı elde etti.
113,9 MİLYON LİRA HARÇ CEZASIZ TAHSİL EDİLDİ
Şimdiye kadar 2 bin 475 kişi gönüllü olarak 5,9 milyar liralık alım satım bedeli artışı beyan etti. Bu kişiler, ceza uygulanmadan 113,9 milyon TL tapu harcı ödedi. Gönüllü uyum sağlamayanlar ise vergi incelemesine sevk edilmeye başlandı.
MEVA TÜM VERGİ DAİRELERİNDE KULLANILACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın yakın zamanda ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde aktif olarak kullanılacağını açıkladı. Bakan Şimşek, 'Gayrimenkullerin gerçek satış ve kira değerleri anlık analiz edilebilecek. Böylece hem tapu harçları hem de kira gelirleri vergisi etkin bir şekilde denetlenecek' dedi.
GÖNÜLLÜ UYUMA ÇAĞRI
Bakanlık, gerçek değerin altında işlem yapan vatandaşlara çağrıda bulunarak, kendilerine henüz bildirim ulaşmadan pişmanlıkla ödeme yapabileceklerini vurguladı. Bu sayede vergi ziyaı cezası (%25) uygulanmadan yükümlülüklerini yerine getirme imkanı sunuluyor.