Camisi yıkıldı minaresine dokunulmadı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Camisi yıkıldı minaresine dokunulmadı
27 Ara 2017 / Çar 10:50
/ 72 Kez Okundu
| |

Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli Mahallesinde kıblesi yanlış olduğu için yıkılarak yenisi yapılan caminin tek şerefeli eski minaresi yaptıran hayırsevere saygı amacıyla yerinde bırakıldı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli Mahallesinde kıblesi yanlış olduğu için yıkılarak yenisi yapılan caminin tek şerefeli eski minaresi yaptıran hayırsevere saygı amacıyla yerinde bırakıldı. Bahçede kalan eski minare ve yeni caminin çift şerefeli minaresi saygının en güzel örneği olarak semaya uzanıyor.
1969 yılında Sarıgöl ve çevresinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremden sonra yeri değiştirilen Emcelli Mahallesinin yeni yerleşim alanına mahalle halkı imece ile yeni bir cami yaptırdı. Caminin minare yapımını da mahalle halkından hayırsever İbrahim Akçadağ üstlendi ve caminin minaresini yaptırdı. Aradan geçen yıllardan sonra mahalle halkının caminin kıblesinin yanlış olduğunu yönündeki müracaatları incelendi ve caminin yıkımına karar verirdi. Cami yıkımı 2014 yılında gerçekleştirildi. Mahalle halkının yardımları ile 2015 yılında yeni cami tamamlanarak hizmete girdi. Zamanın Emcelli Muhtarı Muzaffer Demirci öncülüğünde, bu kez başka bir hayırsever tarafından yeni bir minare yaptırıldı. Eski minarenin yıkımı mahalle halkı tarafından ’Hayır için yapılan minareyi yıkmayalım. Yerinde kalsın. Minareyi yaptırana saygılı olalım’ denilmesi üzerine eski minare cami bahçesinde bırakıldı. Yeni caminin minaresi ile çifte minareli bir cami gibi görünen Emcelli Camisi hayırsevere saygının en güzel örneklerinden birini sergiledi.

Bakımı yapılıyor
Emcelli Mahalle Muhtarı Akif Karadağ, "Minareyi mühendislere incelettik. Sağlam olduğu belirtildi. Biz de hayra saygı olarak yıktıramadık. Eski minaremizin bakımını yapmaktayız hatta boyasını bile yeni yaptırdık" dedi.

"Hayra saygı gösterdik"
Emcelli Mahallesi sakinlerinden 88 yaşındaki Mehmet Küçüközkan, "Depremden sonra bizim eski Emcelli çok zarar görmüştü. Allah’tan can kaybımız olmadı ama evlerimizde hasar vardı. Şimdiki yere deprem evleri yapılarak buraya yerleştik. Camimizi imece ile yaptık. Hayırsever İbrahim Akçadağ isimli bir vatandaş caminin minaresinin tüm masraflarını karşıladı. Bu arkadaş daha sonra Alaşehir’e göçtü ve orada vefat etti. Şimdi yeni cami ve minare yaptık. Eski minareyi yaptıran hayırseverden kimse kalmadı. O’nun hatırasına saygı göstererek yıktıramadık. Şimdi camimiz çifte minareli oldu" şeklinde konuştu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.