Çorum’un tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi olması için imzalar atıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Çorum’un tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi olması için imzalar atıldı
31 Oca 2018 / Çar 10:02
/ 59 Kez Okundu
| |

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Çorum İl Özel İdaresi arasında “Çorum İlinin Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi” sözleşmesi imzalandı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Çorum İl Özel İdaresi arasında “Çorum İlinin Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim Merkezi Haline Getirilmesi Projesi” sözleşmesi imzalandı.
OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve Çorum İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Çıplak arasında imzalanan, toplam 3 milyon 35 bin 554,55 TL bütçeli, 24 ayda tamamlanması planlanan projenin yüzde 75’i (2 milyon 276 bin 665,90 TL) OKA tarafından karşılanacak. Proje başvuru sahibi Çorum İl Özel İdaresinin eşfinansman tutarı ise 758 bin 888,65 TL.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı sağladığı Güdümlü Proje Desteği ile Çorum’un tıbbi aromatik bitki üretim merkezi haline getirilerek ilde yetişen önemli bitki türlerinin fide ve tohum ıslahını sağlamak, tarımsal araştırma çalışmaları ile TR83 Bölgesinin ekonomik ve tarımsal kalkınma potansiyellerini harekete geçirerek kırsal alanların cazibe merkezi haline gelmesi ve yoksulluğun azaltılarak köyden kente göçün azaltılması amaçlanıyor.
Proje ile; 2 bin 400 m2 serada tohumdan yetiştirilecek fide üretimi, fidelerden elde edilecek tohum üretimi, 50 dönüm açık arazide karabuğday üretimi, 150 dönüm açık arazide tıbbi aromatik bitki (adaçayı, çörekotu, kekik, lavanta, melisa, tıbbi nane vb.) yetiştiriciliği, serada üretilecek fidelere ilişkin iyi tarım uygulamaları sertifikasyonu, 200 dönüm alanda uygulanacak mini spring yağmurlama sistemi kurulması faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Projede Hacettepe Üni versitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik ve Botanik Anabilim Dalı Başkanlığı, Hitit Üni versitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Çorum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iştirakçi olarak yer alıyor. Birden fazla kurumun işbirliği ile hayata geçirilecek bu proje, Çorum’un tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi olması için önemli bir adım niteliğinde.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.