Dağ çilekleri yiyenlere şifa, toplayanlara ekmek oluyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Dağ çilekleri yiyenlere şifa, toplayanlara ekmek oluyor
10 Oca 2018 / Çar 10:00
/ 135 Kez Okundu
| |

Aydın ve Muğla yöresinde dağlarda kendiliğinden yetişen ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan dağ çilekleri şehirde yaşayanlara şifa köylerde yaşayanlar için ekmek oldu

Aydın ve Muğla yöresinde dağlarda kendiliğinden yetişen ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan dağ çilekleri şehirde yaşayanlara şifa köylerde yaşayanlar için ekmek oldu. Aydın’da pek çok kişi kilosu 20 TL’ye satılan dağ çileklerini toplayıp satarak ekmeğini kazanıyor.
Ülke genelinde ağır kış şartları hüküm sürerken Aydın’ın ılıman havası sayesinde vatandaşlar yılın her mevsiminde doğal yaşayabiliyor. Yaz meyveleri kadar kış meyveleri ile de ünlü olan Aydın’da özellikle dağlarda kendiliğinden yetişen ve dağ çileği olarak bilinen meyve şifa niyetine tüketiliyor. C vitamini bakımından oldukça zengin olan dağ çileği, kışın oldukça sık rastlanan ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşıyor. Bunun yanında sigaranın neden olduğu damar tahrip edici özelliği azaltması ile de bilinen dağ çileği toplayıp satanlar için iş ve ekmek oluyor.
Ağır işlerde çalışamadığı için yıl boyu Aydın dağlarında kendiliğinden yetişen, mantar, kedirgen gibi çeşitli bitki ve meyveleri toplayıp şehirde satarak ekmeğini kazandığını belirten İncirliova Beyköy Mahallesi’nden Mestan Yoldaş, “Zamanında sigortalı bir işte çalışamadığımız için emekli olamadık. Yaş ilerleyince ağır işlerde çalışamaz olduk. Aydın dağları oldukça cömert. Yılın her mevsimi insanlara ekmek veriyor. Şu anda dağ çileği vakti. Dağlardan topladığımız çilekleri 100’er gıram ağırlında torbalayarak torbasını 3 TL’ye satıyoruz. Tadının yanında birçok kişi bu meyveyi şifa niyetine tüketiyor. Romatizma hastalıklarına iyi gelen dağ çileğinin idrar söktürücü özelliği de var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döktüğünü söyleyenler de var. Bir çok kişi kış döneminde ilaç kullanmamak için dağ çileği tüketiyor” dedi.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.