Diyarbakır’da en çok ‘depresyon’ desteği alınıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Diyarbakır’da en çok ‘depresyon’ desteği alınıyor
18 Şub 2018 / Paz 10:58
/ 63 Kez Okundu
| |

Diyarbakır’da en çok psikolojik destek alınan konuların başında depresyon ve kaygı geldiğini belirten Psikolog Melek Demir, sadece kendilerine ayda 15 kişinin depresyon tedavisi için başvurduğunu, bunun da çok yüksek bir rakam olduğunu ifade etti

Diyarbakır’da en çok psikolojik destek alınan konuların başında depresyon ve kaygı geldiğini belirt en Psikolog Melek Demir, sadece k endilerine ayda 15 kişinin depresyon tedavisi için başvurduğunu, bunun da çok yüksek bir rakam olduğunu ifade etti.
Diyarbakır’da en çok psikolojik destek alınan konuların başında depresyon ve kaygı sorunlarının olduğunu belirt en Persona Psikoterapi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi Psikoloğu Melek Demir, depresyon sürecinin iyi yönetilemediğini, bireylerin sorunların içind en çıkılmaz bir hal aldıktan sonra psikolojik destek için uzmanlara başvurduğun kaydetti. Bireyin sorunu fark etmesiyle birlikte psikolojik destek almasını gerektiğini vurgulayan Demir, depresyon ve kaygı sorunu olanların çoğu zaman bunu dile getirmekt en veya bir uzmana anlatmaktan çekindiklerini dile getirdi.
Ailelerin ilk başlarda çocuklarıyla ilgili şikayetlerle psikolojik destek başvurusunda bulunduklarını söyley en Demir, “Çocuklarla ilgili geliyorlar ama daha sonra bireysele dönmeye başlıyor. Anne ve baba, çocukta tırnak yeme sorunuyla ilgili geliyorlar. Ancak tırnak yeme problemi aslında anne baba arasındaki ciddi bir problemd en kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Aile terapisini bu sefer anne ve baba ile çalışmaya başlıyoruz. Anne ve baba çalışması baz en bireysel problemlere kadar da gidiyor. Özellikle kaygı, depresyon, iş hayatının vermiş olduğu stres, bir şeylere yetişme duygusu, mesai saatlerinin çok fazla olması, kişilere k endilerini unutturuyor. Baz en eşini, baz en arkadaşları unutuyor, bizi mutlu ed en her şeyi unutuyoruz. Bu da travmalara, panik atağa sebep oluyor, daha sonra depresyon meydana geliyor” dedi.

“İletişim kopukluğu yalnızlaştırıyor”
İnsanlarda iletişim kopukluğunun olduğunu anlatan Demir, “İnsanlar birbirleriyle iletişim kurmayı unutuyorlar. İletişim kopukluğu ve insanlar arasındaki duygu alışverişinin az olması kişileri artık yalnızlaştırıyor. Yalnızlaşan insan da hiçbir şeyd en zevk almamaya başlıyor ve tamam en hayattan kopuk yaşamaya başlıyorlar. İnsanlarla diyalog kurmayı öğr enemediği için ilişkilerinde problem yaşamaya başlıyor. Bu da intihar düşüncesine kadar gitmeye ned en olabiliyor” diye konuştu.

“Uzmanlara başvurmaktan kaçınıyorlar”
Yapılan araştırmalarda dünyanın en mutsuz ülkeleri arasına Türkiye’nin de girdiğini kayded en Demir, şunları söyledi:
“Yapılan araştırmalarda maalesef Türkiye mutsuz ülkeler arasına girdi bu hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerli. G enelde depresyon, onun ötesinde problem olan sorunların yansıması olarak ortaya çıkıyor. Panik atağı olan biri de depresyona girebilir, kaygı bozukluğu olan biri de depresyona girmiş oluyor. Bu duyguları devamlı yaşamamızın sonucunda biz depresyona giriyoruz. Kişiler, ta ki onu rahatsız ed en şey onun hayatını mahved ene kadar uzmanlara başvurmaktan kaçınıyor. Kişinin rahatsızlığı artık içind en çıkılmaz bir hale geldikt en sonra, son noktaya geldikt en sonra geliyor. Sorunları ilk başta fark ettiği zaman başvuru yapsa problem başından çözülmeye başlayacak ve hayatı zora sokmadan problemlerini çok daha rahat bir şekilde halledip, kurtulabilecek.”

“Ayda ortalama 15 kişi geliyor”
Depresyon tedavisi için insanların uzmanlara gitmeye çekindiklerine dikkat çek en Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Depresyonla ilgili ortalama ayda 10-15 kişi başvuruyor. Zat en çok fazla terapistlere başvuru sayısı fazla olmuyor bölgede bu anlamda ama 15-20 kişiye kadar bu çıkıyor ve bu çok ciddi bir rakamdır. İş hayatında olan kişiler özellikle orta yaş grubu geliyor. 25-48 yaş arası kişilerin oranı çok daha fazla. Buraya başvuru yapanların çoğu g enelde çocukla ilgili başvuru yapıyor. Çocuklarda zat en 4-6 yaş üstü çocuklar oluyor.”





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.