Down Sendromlu Muhammed’in Türkiye’deki eğitimi sürüyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
04 Oca 2018 / Per 09:18
/ 45 Kez Okundu
| |

ABD’nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltı görüntüleri sosyal medyada yer aldıktan sonra iki hafta önce Türkiye’ye getirilen Down Sendromlu Muhammed Et-Tavil’in Türkiye’deki eğitimi sürüyor

ABD’nin Kudüs kararını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltı görüntüleri sosyal medyada yer aldıktan sonra iki hafta önce Türkiye’ye getirilen Down Sendromlu Muhammed Et-Tavil’in Türkiye’deki eğitimi sürüyor. Muhammed Et Tavil’in Türkiye’ye getirilmesi için yoğun çaba sarf eden Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Genel Sekreteri Aydan Gömügen Tuncay, “Ona bir takım beceriler, bir takım alışkanlıklarını öğretmeye çalışıyoruz. Çünkü o çok stresli bir ortamdan geldiği için tabi yeni bir ortamda şuanda. Onu bertaraf ederek çocuğu normal hayata döndürmeye çalışıyoruz” dedi.
Down sendromlu Muhammed, ABD’nin Kudüs kararını protesto etmek için Batı Şeria’nın El Halil kentinde 10 Aralık’ta düzenlenen gösteriler sırasında İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmış ve sosyal medyada yer alan gözaltı görüntüleri büyük tepkilere neden olmuştu. Bu görüntüleri ardından harekete geçen Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ise Muhammed Et-Tavil’i yapılan girişimlerin ardından Türkiye’ye getirmiş hatta Filistinli Muhammed’i Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabul etmişti.
Türkiye’nin sahip çıktığı Muhammed Et-Tavil, yetkili kurumların da desteği ile Ataşehir’deki Yunus Emre Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu’nda eğitimi sürdürüyor. Okuldaki arkadaşları ile gün boyunca etkinliklere ve derslere katılan Filistinli Muhammed, “Herkese teşekkür ederim. Okulumuzdan çok memnunum. Burada bazı etkinlikler yapıyoruz. Burada olduğum için mutluyum. Türkiye’de Filistin’de çok iyi. Filistin’de El Halil’de yaşıyorum. Burada kalıp kalmayacağımı da önümüzdeki süreç gösterecek” şeklinde konuştu.
Muhammed Et-Tavil’in sosyal medyadaki görüntülerini gördükten sonra harekete geçtiklerini ve Türkiye’ye getirdiklerini ifade eden Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Genel Sekreteri Aydan Gömügen Tuncay, “Muhammed El Halil’de oturuyor. Orada hiç okula gitmemiş. Ailesi normal bir downlu gibi onu yetiştirmemiş. Normal bir çocuk gibi yetiştirmiş. Her şeyi biliyor ama downluların en üst seviyesinde. Türkiye’ye gelince cumhurbaşkanımıza çıkardık. Cumhurbaşkanımızın tek istediği ona Türkçe öğretmek ve mesleki istihdam sağlamaktı. Tabi ki bunu federasyon olarak karşılıyoruz. Ve Yunus Emre Özel Okuluna getirdik. Ona bir takım beceriler, bir takım alışkanlıklarını öğretmeye çalışıyoruz. Çünkü o çok stresli bir ortamdan geldiği için tabi yeni bir ortamda şuanda. Onu bertaraf ederek çocuğu normal hayata döndürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Muhammed Et-Tavil’in eğitim gördüğü Yunus Emre Özel Eğitim ve İş Uygulama Okulu Müdürü Ahmet Özgül ise, “Okulumuzda çok sayıda özel öğrencimiz var. Muhammed’e de burayı düşündük. Kendi seviyesindeki arkadaşlarıyla birlikte olmasını istedik. Mesleki yönden kabiliyetlerini tespit etmeye çalışıyoruz. Ona göre bir eğitim vermeye çalışıyoruz. Ve çocuğun dil gelişimini sağlamaya çalışıyoruz. Okulumuzdaki mesleki yönelişlere göre aynı zamanda psikolojik destek vererek, oradaki yaşadıklarını kafasından atması için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.