Düzce Üniversitesi’nden Cumhuriyet’in 100. Yılında Ufuk Açıcı Türk Dış Politikası Değerlendirmesi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Düzce Üniversitesi’nden Cumhuriyet’in 100. Yılında Ufuk Açıcı Türk Dış Politikası Değerlendirmesi
26 Eki 2023 / Per 00:28
/ 3 Kez Okundu
| |

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinlikleri dahilinde düzenlenen “Cumhuriyet’in 100. Yılında Cumhuriyet Dönemi Türk Dış Politikası” adlı panel gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Konferans Salonu’nda Programa; Büyükelçi Armağan İnci Ersoy, Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı Andlaşmalar Genel Müdürü Gökhan Turan, Büyükelçi Özlem Ergün Ulueren, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediyesi Başkanvekili Hüdaver Gösterişli, protokol üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, programda üç değerli büyükelçiyi ağırladıklarını ifade ederek, panelle Türkiye’nin geçmişten günümüze ve geleceğe Türk dış politikasının enine boyuna değerlendirileceğini söyledi.
Açılış konuşmasının ardından programın panel bölümüne geçildi. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Düzce Üniversitesi Genel Sekreteri Nihat Yıldız, Türk dış politikasını etkileyen iç ve dış faktörler, güncel, bölgesel, uluslararası sorunlar ve gelecek vizyonu gibi önemli konularda ufuk açıcı sunumların olacağını belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde “Yurtta sulh, cihanda sulh” politikasının benimsendiğini ifade eden Nihat Yıldız, bu politikanın sonucu olarak Cumhuriyet’le birlikte ülkemizde savaş olmayan en uzun dönemin yaşandığı tespitinde bulundu.
Programın ilk konuşmacısı Büyükelçi Armağan İnci Ersoy, diplomasinin silahsız bir savaş ve kesintisiz mücadele alanı olduğunu belirterek Osmanlı döneminden günümüze Türk dış politikasının genel değerlendirmesini yaptı. Şark meselesi, Ermeni sorunu, Montrö Sözleşmesi gibi birçok konu başlığında önemli değerlendirmelerde bulunan Armağan İnci Ersoy, ülkemizin son 20 yılda kendi kültürel ve insani değerlerinin ön plana çıktığı bir dış politika sürecinin inşa edildiğine dikkat çekti.
Programın bir diğer konuşmacısı Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı Andlaşmalar Genel Müdürü Gökhan Turan “Türk Dış Politikasında Güncel Sorunlar” başlıklı sunumunda, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile ülkemizin dünyanın kurucu aktörlerinden biri haline geldiğine işaret etti. Filistin meselesi, Suriye, Irak, Ukrayna-Rusya savaşı, Orta Asya gibi sorunlu bölgelerde Türkiye’nin başarılı bir arabulucu rolü üstlendiğinin altını çizen Gökhan Turan, ülkemizin her sorunda adil barışı savunduğunu sözlerine ekledi.
Programın son konuşmacısı olan Büyükelçi Özlem Ergün Ulueren ise “Türk Dış Politikası Gelecek Vizyonu” sunumu ile programa katkı sağladı. Soğuk Savaş’ın ardından oluşan sistemin ülkemize yeni imkanlar sunduğunu dile getiren Özlem Ergün Ulueren, Türkiye’nin son 20 yılda bölgesinde sözü geçen, istikrar ve barışa katkı sunan ülke haline geldiğinin altını çizdi. Sahra altı Afrika, Latin Amerika, Asya bölgelerinde ülkemizin angajmanını ilerlettiğini söyleyen Ulueren, bu çabaların altında ülkemizin girişimci ve insani dış politikasının olduğunu vurguladı.
Soru-cevap bölümüyle devam eden programın sonunda konuk büyükelçilere Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından hediyeleri takdim edildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.