Erol Erdoğan: "Şehirlerimizin betonlaşmasını oyun oynamama sebebi haline getirmek hem çocuğa hem de şehre iftiradır"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
22 Şub 2018 / Per 22:12
/ 54 Kez Okundu
| |

"Oyunların Hayatımıza Geri Dönüşü Mümkün mü" isimli panelde konuşan Minika Çocuk-Minika Go Dergileri Yayın Danışmanı Erol Erdoğan, çocuk oyunlarının hayata döndürülmesiyle ilgili konuştu ve betonlaşan şehirlerin oyunlara engel olmadığını söyledi

"Oyunların Hayatımıza Geri Dönüşü Mümkün mü" isimli panel de konuşan Minika Çocuk-Minika Go Dergileri Yayın Danışmanı Erol Erdoğan, çocuk oyunlarının hayata döndürülmesiyle ilgili konuştu ve betonlaşan şehirlerin oyunlara engel olmadığını söyledi.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sultanbeyli Belediyesi’nce düzenlenen, "Oyunların Hayatımıza Geri Dönüşü Mümkün mü" adlı panel, Beyazıt’ta bulunan Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’n de gerçekleştirildi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı panel de konuşmacı olarak Minika Çocuk-Minika Go Dergileri Yayın Danışmanı Erol Erdoğan, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Gülçin Kara deniz, Uzman Klinik Psikolog Rukiye Karaköse ve Beykent Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengül Öymen Gür yer aldı. Panelin açılış konuşmaları bölümün de söz alan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Üstünü örttüğümüz bu oyunların üzerin deki per deyi tekrar açmamız lazım. En basit anlatım, en zor anlatımdır. Basit anlatımı oluşturabilmek büyük bir aka demik beceri gerektiriyor" dedi.

"Oynadığımız oyunlar sokak oyunu değil"
Açılış konuşmalarının ardından panelistler, oyunların hayata geri döndürülmesiyle ilgili hazırladıkları sunumları paylaştı. Bu bölüm de programa katılanlara önemli açıklamalarda bulunan Minika Çocuk-Minika Go Dergileri Yayın Danışmanı Erol Erdoğan, çocuk oyunlarını tekrar hayata döndürmenin yollarını ve yapılan yanlışları anlattı. Oynanan oyunların sokak oyunu olmadığını da ifa de e den Erdoğan, konuşmasında şu ifa delere yer verdi:
"Oyunun tanımı değişti. 20-30 yıl önceki oyun tanımı ile bugün oynanan oyun anlamı değişti. Birincisi, dikkat e derseniz biz çocukluğumuzda oynadığımız oyunları tanımlarken 4-5 tane etiket kullanıyoruz. Sokak oyunu diyoruz. Oysaki bizim oynadığımız oyunlar sokak oyunu değildir. Sokak oyunu diyerek bu mo dern dönemi daralttık. İkincisi, bizim çocukluğumuzdaki oyunlar çok geniş bir yaş grubu aralığında oynanırdı. De deler ve torunlar oynarlar, kuzenler oynar. Son 15 yıldır Türkiye’ de hem" href="/tag/ hem/"> hem Milli Eğitim Bakanlığı hem" href="/tag/ hem/"> hem Kültür ve Turizm Bakanlığı ve herkes bu oyun krizinin farkına vardı. İyileştirme sürecine girildi ama yapılan hatalar var. Oyunun hayata döndürülmesi lazım sa dece okula değil. Bu bir hatadır."

"Bir yemek masasında oynanabilecek 30-40 oyun var"
Erdoğan ayrıca gi derek kalabalıklaşan ve betonlaşan şehirler de yaşayan çocukların da oyun hayatları hakkında konuştu. Betonlaşmanın oyunlara engel olmadığını kay de den Erdoğan, "Çok kullandığımız klasik bir cümle var. Ne diyoruz? ’Şehir de her yer beton, maalesef çocuklarımızın oyun oynayacağı yer yok’ diyoruz. Cümleyi kurmayan anne ve baba yoktur. Cümlenin yarısı doğru yarısı iftira. Şehirlerimizin betonlaştığı doğrudur ama bunu oyunları oynamama gerekçesi haline getirmemiz hem" href="/tag/ hem/"> hem oyuna hem" href="/tag/ hem/"> hem çocuğa hem" href="/tag/ hem/"> hem de şehre iftiradır. Benim derlediğim, Türkiye çapındaki bin tane oyundan İstanbul’da oynanamayacak oyun sayısı yüz de 10’u geçmez. Çelik çomak gibi 3-5 tane oyun için büyük alan gerekir. Bir yemek masasında çocuklarımızla oynayabileceğimiz 30-40 tane oyun sayabilirim" dedi.
Panel de ayrıca "Oyunların Hayatımıza Geri Dönüşü Mümkün mü" adlı panel de, ’Oyun Sözü’ adlı kısa bir belgesel de gösterildi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.