Fatma Uz: Her 68 çocuktan birisi otistik

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Fatma Uz: Her 68 çocuktan birisi otistik
01 Şub 2018 / Per 12:57
/ 81 Kez Okundu
| |

Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fatma Uz, Türkiye’de her 68 çocuktan birisinin otistik olduğunu dile getirdi

Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fatma Uz, Türkiye’de her 68 çocuktan birisinin otistik olduğunu dile getirdi.
Uz, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireylere yönelik eylem planı hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.
OSB vakalarının arttığını, her 68 çocuktan birinin otistik olduğuna dikkat çeken Fatma Uz, “Otizmin tek bir nedeni yok ve birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülüyor. Otizmli bireylerde beynin çalışma şekli farklıdır. Merkezi sinir sisteminde bir anormallik olduğu ve beyinde mesaj taşıyan hücreler arasında kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğu dünyada ve Türkiye’de artan yaygınlık oranlarıyla özel bir gruptur. Yaygınlığı konusunda kesin bilgiler bulunmasa da, tüm ırklarda ve etnik gruplarda tüm kesimlerde görülebilmektedir. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Dünyada ve Türkiye’de artan yaygınlık oranlarıyla dikkat çeken özel bir grup. ABD’de 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 88’de bir görülen OSB her 68 çocuktan birini etkilemektedir. Ulusal Eylem Planında belirtildiği üzere Türkiye’de OSB alanında yaygın bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığından alınan 2014 verilerine göre zorunlu eğitim çağındaki OSB olan çocuk sayısı 16 bin 837’dir. İlimizde İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan 2018 verilerine göre ise OSB olan öğrenci sayısı 181’dir” dedi.
Hastaneler tarafından OSB tanısı konulmuş bireylere ait verileri de paylaşan Fatma Uz, Kütahya’da çocukluk otizminin 2015 yılında 48 iken, 2016 yılında 51 ve en son 2017 yılında 95’e kadar yükseldiğini, atipik otizm sayısının da 79’lara kadar çıktığını, iki yıl içerisinde teşhisi konulan otizmli birey sayısının ise 77’den 174’e çıktığını kaydetti.
Fatma Uz, Kütahya’da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Evde Bakım Hizmetlerinden yararlanan otizmli birey sayısının 79, özel bakım merkezlerinden hizmet alan otizmli sayısının ise 2 kişi olduğunu söyledi.(EFE)





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.