Görevden alınan Güney Kore Devlet Başkanı sessiz

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
26 Ara 2017 / Sal 12:39
/ 28 Kez Okundu
| |

Güney Kore Eski Devlet Başkanı Park Geun-hye, rüşvet iddialarıyla ilgili sorgulanmak üzere hücresini ziyaret eden bir grup savcıyla konuşmayı reddetti

Güney Kore Eski Devlet Başkanı Park Geun-hye, rüşvet iddialarıyla ilgili sorgulanmak üzere hücresini ziyaret eden bir grup savcıyla konuşmayı reddetti.
Güney Kore Eski Devlet Başkanı Park Geun Hye hakkında bulunulan yolsuzluk iddiaları üzerine 10 Mart 2017 tarihinde görevinden azledilmişti. 2017 Mart ayında rüşvet, görevi kötüye kullanma, baskı ve devlet sırlarının sızdırması iddiaları üzerine tutuklanmıştı. Seul Merkez Bölge Savcılığından bir grup savcı, eski devlet başkanını sorguya çekmek için tutuklu bulunduğu Seul Gözaltı Merkezini ziyaret etti. Eski Başkan Park Geun-hye, Ulusal İstihbarat Servisi tarafından sağlanan fonları çıkarları için kullandığı iddialarına ilişkin yapılan sorguda savcıların sorularını cevaplamayı reddetti. Park’ın tutuklu bulunduğu Seul Gözaltı Merkezi’nde sorgu salonunda savcıların önüne çıktığı ancak hücresine dönene kadar herhangi bir açıklama bulunmayı reddettiği belirtildi. Mazeret sunarak duruşmalara katılmayan mahkemeyi de protesto eden Park’ın duruşmaları gıyabında gerçekleştiriliyor.
Savcılar devlet başkanı iken Milli İstihbarat Teşkilatı (NIS) için ayda 50 milyon ila 200 milyon Won’un (46 bin ila 190 bin dolar) yanı sıra özel etkinlik fonları için yaklaşık 4 milyar Won (3.75 milyon dolar) aldığına dair suçlamalar üzerine Park’ı sorgulamayı planlıyorlardı. Park soruları yanıtlamayı reddetse de savcıların, halihazırda kesinleşen kanıt ve tanıklara dayanarak Park’ı rüşvetçilikle de suçlamayı planladıkları belirtildi.
Aynı zamanda Park’ın devlet başkanı olduğu sırada çalışan Eski NIS görevlileri Nam Jae-joon ve Lee Byung-kee, özel etkinlik fonlarının devlet başkanlığına iletildiğini doğrularken, paranın rüşvet olduğunu inkâr ettikleri bildirildi. Bir diğer NIS yöneticisi Lee Byung-ho, savcılara NIS fonlarının Park’ın emriyle devlet başkanlığına aktarıldığını söyledi. Park’ın eski sekreterleri Lee Jae-man ve Ah Bong-geun da NIS fonlarının Park’a verildiğini ve kendilerinin ise sadece aracı olduklarını vurguladı.
Geun-hye yargı tarafından görevden alınan ilk Güney Kore lideri olmuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.