Hedef buzağı ölümlerini sıfırlamak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hedef buzağı ölümlerini sıfırlamak
06 Şub 2018 / Sal 16:26
/ 24 Kez Okundu
| |

Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi ve Veteriner Hekimler Odası arasında düzenlenecek olan “Buzağı, Kuzu ve Oğlak Kayıplarını Azaltma İşbirliği Protokolü” imzalandı

Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi ve Veteriner Hekimler Odası arasında düzenlenecek olan “Buzağı, Kuzu ve Oğlak Kayıplarını Azaltma İşbirliği Protokolü” imzalandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2018 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan edilmesi üzerine, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi ve Veteriner Hekimler Odası arasında Vali Ersin Yazıcı’nın da katılımı ile işbirliği protokolü imzalandı.
İşbirliği protokol imza töreni öncesi açılış konuşmasını Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş yaptı. Erdurmuş, "2015 yılında arkadaşlarımızla Türkiye’deki buzağı, oğlak kayıplarının önüne geçmek adına Balıkesir’de bir çalışma başlatmıştık. Balıkesir genelinde yaklaşık bizim çalışmamıza göre yüzde 9’un üzerinde bir buzağı kaybı söz konusuydu. Bu yapılan çalışmalarla buzağı kayıplarına ciddi şekilde azalmalar meydana geldi. 2017 bizim için bol bereketli bir yıl oldu. İnşallah 2018 yılı da afetsiz, bereketli bir yıl olur" dedi.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir de üniversitenin üzerine düşen görevi yerine getireceğini belirterek, "Dünyada ortalama olarak gıda eksikliği diye bir olay yok. Çünkü gıda endeksi dünya ortalamasında nüfus endeksinin her zaman 1 puan üzerinde seyretmektedir. Bizim eksiğimiz şu. Bizim bir hayvan hastanesine ihtiyacımız var. İlimiz bölgede hayvan varlığı açısından önem arz ediyor, o halde bizim geç de olsa Veteriner Fakültemizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda tabi destek bekliyoruz" diye konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise programda yaptığı konuşmada, "Tabi her zaman övünerek bahsediyoruz. Türkiyeyi doyuran iliyiz. Kırmızı ette, sütte, yumurtada, beyaz ette tarım ürünleri dalında önde gelen bir iliz. Fakat bunun farkında değiliz. Farkındayız da tam farkında değiliz. Paydaşlar olarak devamlı gündemde tutmamız ve ilgili kurum ve kuruluşlar olarak üzerimize düşeni yapmamız lazım. Gıda hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek. İnsanlar var olduğu müddetçe hem tarımsal, hem hayvansal gıdaya insanların ihtiyacı olacak. Hiç bitmeyen ve geri gitmeyen bir sektör. Tabi bunu Balıkesir ölçeğinde ilerletebilmemiz için hem Valiliğimiz, tarım il müdürlüğümüz, Üniversitemiz, kooperatifler, odalar el ele vererek projeler üretmesi lazım. Tarım ve hayvancılık şehri diyoruz ama üniversite olarak yeterli miyiz? Üniversitemizin 1 numara olması lazım. Veterinerlik Fakültemizin o zaman 1 numara olması lazım. Türkiye’nin 1 numarası olması lazım. Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimize buzağı kulübesi, septisemi taşı dağıtımı Balıkesir’de büyük bir başarı sağladı. Tarım İl Müdürümüz açıkladı biraz önce buzağı ölümü yüzde 9’dan yüzde 3’lere indi. Demek ki çok büyük rakam 750 bin buzağıyı öldürüyoruz. İthal ettiğimiz hayvan sayısı 400 bin demek ki buzağıların yarısını öldürmezsek hayvan ithal etmeye gerek kalmayacak. Doğan her çocuğa ‘Hoş geldin bebek’ çantası gönderiyoruz. Acaba her doğan buzağıya da ‘hoş geldin buzağı’ çantası mı göndersek diye düşünüyoruz. Buzağı, kuzu oğlak ölüm oranlarını azaltmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir beraber olursak aşamayacağımız engel yok” şeklinde konuştu.
Vali Ersin Yazıcı da buzağı ölümlerinin azalmasında Balıkesir’in öncü il olacağını söyledi. Yazıcı, "Güzel bir meseleyle sizlerle birlikteyiz. Türkiye’yi doyuran il Balıkesir. Dolayısıyla tarımsal ve hayvansal üretimde Türkiye’de lider şehirlerden biri olan Balıkesir’in buzağılar konusunda da, buzağı ölümleri konusunda da, oğlak ve kuzu ölümleri konusunda da Türkiye’ye örnek olacak noktada olması gerekiyor. Benim çiftçim, Balıkesirli hemşehrilerim her türlü hayvansal ve tarımsal üretimde gerçekten işini çok güzel yapıyor. En iyisini, en sevileni, en uygun olanını, standarda en uygun olanını, lezzetiyle, tadıyla, uluslar arası standartlara en uygun olanı üretmeye gayret ediyor. Bizim buzağı ölümleri konusunda da doğal olarak diğer illere örnek gösterilecek il olmamız gerekiyor. Zaten geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye ortalamasının epey altındayız ama daha da iyi olmalıyız. Balıkesir bunu layıkıyla yapıyor. Biz bu konudaki sorumlu kişiler olarak çiftçilerimizi her manada desteklemeye, önlerini açmaya devam edeceğiz" dedi.
Protokol imza töreni sonrası Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde bulunan buzağı, oğlak ve kuzular protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.