Hekimler Birliği Vakfından TTB’ye istifa çağrısı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hekimler Birliği Vakfından TTB’ye istifa çağrısı
26 Oca 2018 / Cum 16:30
/ 56 Kez Okundu
| |

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) Afrin harekatı ile ilgili açıklamalarına tepkiler büyüyor

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) Afrin harekatı ile ilgili açıklamalarına tepkiler büyüyor. Hekimler Birliği Vakfı, yaptığı açıklama ile TTB Merkez Konseyini istifaya çağırdı.
TTB’nin Afrin harekatı ile ilgili “İnsan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur” açıklamasına başta tabip odaları olmak üzere sağlıkla ilgili çok sayıda sivil toplum kuruluşundan tepkiler gelmeye devam ediyor. TTB’nin yaptığı açıklamalara tepki gösteren kuruluşlardan biri de Hekimler Birliği Vakfı oldu. Vakıf Genel Merkezinden yapılan açıklamada, “TTB Merkez Konseyini uyarıyoruz. TTB’nin anlayışı tüm hekimleri kapsamıyor. TTB’nin Merkez Konseyini yöneten hekimlerin dünyayı yorumlama anlayışlarının ülkemizin tüm hekimlerinin yorumuna uymadığı bilinen bir gerçektir. Buna karşın onlarca yıldır yönetimlerini sürdürmektedirler. Demokratik bir yöntemle yönetilen bir ülkede bu durumun normal karşılanması doğal olan durumdur. Birey ve toplum arasındaki sosyolojik farkı okuma refleksi gösteren insanlar, toplum adına görev üstlendiklerinde evrensel insan haklarına göre bireylerin haklarını korumalarını da emanet ahlakıyla benimseyerek yürütürler. Hakları korunması gereken bireylerin hekim ya da başka bir meslek mensubu olmaları etik ilkeler açısından farklılık gösterilmeden sürdürülür" denildi.

“Sivil örgütler evrensel değeri olan mesajlar vermeli”
Sivil toplum örgütü niteliği taşıyan TTB’nin hekimlerin sesi olması ve toplum adına evrensel değeri olan mesajlar vermesi gerektiğinin altını çizilen açıklamada, “Bu mesajları verebilmek için evrensel etik değerlere, evrensel insan haklarına ve evrensel hukuka uygun kavramları kullanması gerekir. Türk Tabipleri Birliğinin 24 Ocak tarihli bildirisinde kullanılan kavramlar etik değerlere, insan haklarına ve hukuka uygun değildir" ifadeleri kullanıldı. TTB Merkez Konseyini istifaya çağıran Hekimler Birliği Vakfının TTB’ye tepkisini dile getirdiği 12 maddelik açıklamasının detayları şöyle:
"1. Savaş, bir halk sağlığı sorunu değildir. Savaş, çözümün bittiği yerdeki egemenlik çatışmasıdır. 2. Savaş iki devlet arasında savaş hukukuna uyularak yapılır. 3. Savaş ve terör farklı etkinliklerdir. Savaşçıyı terörist, teröristi savaşçı olarak değerlendiremeyiz. 4. Savaş olan yerde terörden, terör olan yerde savaştan bahsedilemez. 5. Çatışma ve savaş kavramlarını da aynı kefeye koyarak vermek istediğimiz mesajı veremeyiz. 6. Hekimin yaşamı savunma gibi bir görevi yoktur. Hasta olduğunu ifade eden ya da gösteren bireylerin hastalığının hangi tür hastalık olduğunu teşhis ve tedavi ederek mesleğinin gereğini yapmakla görevlidir. 7. ’Barış iklimine sahip çıkmak’ gibi mesajlar, terörle mücadele ortamında saldırgana alan açan yoğunlukta mesajlardır. 8. Demokratik bir yöntemle yönetilen bir toplumda yöntem dışı bir yaklaşımla özgürlük ve barış korunamaz. 9. Savaş yok ki hemen barış söz konusu olsun. 10. Bildirimin gerekçesi Afrin olayı ise, sınırını korumaya çalışan devletin silahlı güçleri doğal reflekslerini göstermeye ilişkin görevlerini sürdürmektedirler. 11. Amacı sınırlarına olan saldırıları ortadan kaldırmak, aracı, diploması, ikili anlaşma ve silah gücünü kullanmak hedefi ülkesinden göç etmek zorunda kalan insanları güvenli bölge oluşturarak vatanlarına kavuşturmak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Silahlı Kuvvetlerinin bu onurlu mücadelesine ’dur’ demek ülkemizin hiçbir meslek grubuna yakışmaz. 12. Her sivil örgüt, halka ferasetiyle doğru yol göstermelidir. Günümüzde ülkemizin yaşadığı 15 Temmuz ve Afrin olayları, ’Çanakkale geçilmez’ ile eş anlamlı ve birbirinin devamıdır."

"TTB Merkez Konseyini istifaya çağırıyoruz"
“Emperyalizmin bu projelerini ferasetiyle algılayamayan insanlarımızın emperyalizmin manevra spektrumunu kavrayana kadar sivil örgütlerde görev almamaları en doğru olan durumdur” diyen Vakıf yönetimi şunları kaydetti:
“Çanakkale’de sağlık mensubu 65 kişinin savaşa katılıp geri dönenin olmadığını bilerek tüm hekimler adına yorum yapmak hiçbir kurum, kuruluş ve cemaatin hakkı ve haddi olmamalıdır. Üstelik emperyalizmle işbirliği halinde vatanımıza saldıran illegal örgütlerle yaptığımız mücadeleye ‘savaş’ demek 35 yıllık Afrin’de hazırlık yapanlar safında yer almak izlenimi doğurabilir. Savaş yapmıyoruz. Sınırlarımızı uzun yıllardır ilk kez ‘tam bağımsız Cumhuriyet’ felsefesiyle kurtarma, koruma ve tahkim etme mücadelesi veriyoruz. Kendi silahını kendi yapan, kendi kararını kendi veren ve kendi uygun gördüğü uygulamayı kendi uygulayan bir devlet tam bağımsızlık sürecine girdi demektir. Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti devletine katılan tüm kişi, kuruluş, devlet ve milletlere selam olsun. Bireylerin aklını küçümseyen, milletin hafızasını yok sayan, vatanın sınırlarını korumayı gereksiz gören böyle bir bildiriyi reddediyor, görüşlerimizi halkımızla paylaşıyoruz. TTB Merkez Konseyini istifaya çağırıyoruz.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.