II.Abdülhamid suikastinde Belçika devredeydi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
II.Abdülhamid suikastinde Belçika devredeydi
23 Mar 2016 / Çar 23:15
/ 304 Kez Okundu
| |

Belçika, dün bombalı saldırılarla sarsıldı; 34 kişi öldü 150’den fazla kişi de yaralandı. PKK terör örgütüne kucak açan, AB binasının dibinde çadır bile kurduran Belçika, terörle yüzleşmiş oldu. Ancak Brüksel’in terörü ve teröristi arkalayan yaklaşımı bununla sınırlı değil. Akıllara 110 yıl önce Sultan Abdülhamit’e düzenlenen suikast girişimi geldi. Sahnede yine Belçika vardı.

Belçika’da 34 kişinin ölümüne neden olan terör saldırıları, tarihteki bir olayı akıllara getirdi. Türkiye’de geçen temmuz ayından beri yapılan saldırılarda  üç maymunu oynayan başta ABD olmak üzere, bazı G-8 ülkeleri ulusal yas ilan etti.

BELÇİKA’NIN KİRLİ ELİ: ABDÜLHAMİD SUİKASTI
Murat Bardakçı'nın 2015 yılında kaleme aldığı bir köşe yazısında, II.Abdülhamid suikastına dair bilgiler yer almıştı. 1905 yılı Temmuz ayındaki Cuma selamlığı sırasında II.Abdülhamid Han’a düzenlenen bombalı suikasti planlayan ve düzenleyen Ermeni komitacılardı. Onlara gizli destek veren ise Belçika idi! Belçikalı terörist olan Charles-Edouard Joris, suikastın planlamasından, bomba düzeneğinin yapımına kadar tüm süreçte aktif bir rol almıştı.

BELÇİKA BÜYÜKELÇİSİ, JORİS’İ KURTARDI
Sultan Abdülhamit, cami çıkışında Şeyhülislam Mehmet Cemalettin Efendi ile ayaküstü sohbet edince zaman şaşmış, bomba Padişah henüz araca binmeden patlamıştı. Patlama sonrası yürütülen soruşturmada  gözaltına alınan Joris, dönemin Belçika Büyükelçisi tarafından korumaya alındı. 1838 yılında Belçika ile imzalanan kapitülasyon anlaşması, Osmanlı Devleti’nin elini kolunu bağlıyordu. Çünkü herhangi bir suç durumunda, Belçika’nın vatandaşı olan suçluyu iade alma hakkı vardı.

Sadece sivil hâkimlerin yer aldığı duruşmalar, birkaç ay devam etti. Karar celsesinden bir gün önce, 1905’in 17 Aralık’ında, Belçika’nın İstanbul’daki büyükelçisi zamanın Osmanlı Dışişleri Bakanlığı olan Hariciye Nezareti’ne bir nota gönderdi ve “Mahkûm edilmesi halinde Joris’in kendilerine iadesini isteyeceklerini” bildirdi.

Duruşmalar sonucunda hakkında idam kararı çıkan Joris’in infazı beklemeye başladı. Belçika’nın yoğun uğraşları sonucu, o dönem denge politikası izleyen Osmanlı Devleti, Avrupalı devletlerin baskısına direnemedi. Bu toprakların gördüğü ilk bombacı Charles Edouard Joris serbest kaldı

ABDÜLHAMİD HAN SUİKASTTEN NASIL KURTULDU?
II.Abdülhamid Han, Yıldız Camii’ne cuma selâmlığına, yani cuma namazına gitmişti. Caminin yanı başına bırakılan bir faytona yerleştirilmiş olan saatli bomba namazdan hemen sonra, hükümdarın geçmesine birkaç dakika kala patladı. Sultan Abdülhamid namaz çıkışında Şeyhülislâm ile ayaküstü konuşmaya dalması sayesinde saldırıdan yara bile almadan kurtuldu, kendi arabasına bindi, dizginleri eline aldı, saraya döndü. Abdülhamid Han’ı görmek ve Cuma namazını eda etmek için gelen vatandaşlar arasından 26 kişi öldü, 58 kişi yaralandı.(Haber10)



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.