Ilısu Barajı için geri sayım

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Ilısu Barajı için geri sayım
02 Şub 2018 / Cum 12:51
/ 169 Kez Okundu
| |

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce inşa edilen, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında önemli mesafe kat edildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce inşa edilen, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatında önemli mesafe kat edildi.
Son 15 yılda 138 bin 360 dekar araziyi sulamaya açılarak, çiftçilere yıllık 43 milyon TL zirai gelir artışı sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Ilısu Barajı ve HES Projesinde sona yaklaşıldığını açıkladı. Ilısu Barajı ön yüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci olduğunu ifade eden Acu, baraj sayesinde yıllık ortalama 4,12 milyar kilowatt saat enerji üreteceğini belirtti.

Milli ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı
Ilısu Barajının ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacağını ifade eden Acu, “Sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlayacak. Barajın toplam maliyeti takriben 8,5 milyar TL’dir. Barajda yüzde 96 fiziki gerçekleşme sağladık. Haziran 2018’den sonra su tutma çalışmalarına başlanılacaktır. Ilısu Baraj Gölü alanında bulunan 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi, Türkiye’de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşınarak, baraj göl alanından çıkartıldı. 3 saat 55 dakika süren taşıma işlemi boyunca hassas cihazlarla yapılan gözlemler neticesinde bin 150 ton ağırlığa sahip türbe herhangi bir hasar olmadan tamamen güvenli olarak yeni yeri Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na yerleştirilmiştir” dedi.

"98 dükkan hak sahiplerine teslim edildi"
Ilısu Barajının inşası ile bölgede ticari ve kültürel gelişmelerin artacağını sözlerine ekleyen Acu açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Yeni Hasankeyf İlçesinde toplam 98 dükkan tamamlanarak kabulü yapılmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. Hasankeyf kaymakamlığı, belediye hizmet binası, ilçe emniyet amirliği, PTT hizmet binası, cami, 58 örnek konut, 24 derslikli ilköğretim okulu, ticaret merkezi, arıtma tesisi tamamlanmıştır. 118 konutun inşaatı tamamlanmış olup şu an lojman olarak kullanılmaktadır. 24 derslikli yatılı ilköğretim bölge okulu ve 200 kişilik pansiyon, Turizm MYO inşaatı ve uygulama oteli, kültür parkı, müze, 24 derslikli ortaokul, 25 yataklı hastane, ilçe jandarma, kapalı spor salonu, kütüphane, ilçe tarım binası, kültür yarımada bağlantı köprüsü ve 60 ilave konut inşaatı tamamlanmıştır”.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.