İŞGEM’lere enerji üretimi yolu açılacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İŞGEM’lere enerji üretimi yolu açılacak
13 Mar 2018 / Sal 10:59
/ 47 Kez Okundu
| |

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, İş Geliştirme Merkezleri Birliğinin (İŞGEM) enerji kooperatiflerine dahil edilmesiyle 5 megavata kadar enerji üretmelerine imkan sağlanacağını söyledi

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, İş Geliştirme Merkezleri Birliğinin (İŞGEM) enerji kooperatiflerine dahil edilmesiyle 5 megavata kadar enerji üretmelerine imkan sağlanacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Adem Gül ve farklı illerden İŞGEM müdürlerinin yer aldığı heyetle Bakanlıkta bir araya geldi. İŞGEM’in enerji kooperatiflerine dahil edilmesiyle 5 megavata kadar enerji üretmelerine imkan sağlanacağını belirten Çiftci, ’’Bu iş yerlerimizin enerji giderleri açısından çok ciddi bir alternatif olabilir. Bunların vatandaşa, özellikle de belli hedef kitlelere doğru bir şekilde ulaştırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de kadın kooperatifleri, girişimci kooperatifler, enerji kooperatifleri birçok farklı kooperatif var’’ dedi.
Enerji kooperatiflerinin iş yerlerinin ayakta kalması ve başarılı olmasında en önemli giderlerden biri olan enerji giderleri açısından çok ciddi bir alternatif olabileceğini belirten Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
’’İŞGEM’ler Türkiye için güzel ve faydalı bir model, Türkiye’nin geleceği açısından da önemli bir model. Bu nedenle İŞGEM’i de bunun içerisine dahil edersek ülkemize ve girişimcimize çok önemli bir kaynak sağlamış olacağız. Ülkemiz Allah’ın bir lütfü olarak yenilenebilir kaynaklar açıcından oldukça verimli bir potansiyele sahip. Almanya’da güneş enerjisi kısıtlı olduğu halde bizden çok daha fazla güneş enerjisinden yararlanıyorlar. Neredeyse bizim on katımızdan fazla güneş enerjisi üretimi yapıyor, biz onun onda biri kadar üretim yapamıyoruz. Bu da ciddi bir imkan ve ciddi bir kaynak.’’

’’İŞGEM’lerde çalışan iş yerlerinin imkanlardan yararlanmaları için finans çeşitliliği var’’
Her İŞGEM’in farklı bir modelle çalışılabileceğini dile getiren Çiftci, ’’İŞGEM’lerde çalışan iş yerlerinin böyle bir imkandan yararlanmaları için finans çeşitliliği var. Bazılarında KOSGEB, bazılarında Halkbank, Kalkınma Bankası, bazılarında Kalkınma Ajansı, belki özel firmalar, Avrupa Birliği özel projeleri bu yapı içinde finansman desteği sunabilirler. İŞGEM’ler üzerinde sorunlar varsa gerek bizim bakanlığımız, gerekse farklı bakanlıklar nezdinde takiplerimizi sürdüreceğiz. Bu konudaki en önemli arzumuz Türkiye açısından da çok önem verdiğimiz İŞGEM’lerin enerji giderlerine çok ciddi katkı sağlayacak bir model ortaya koymak. Bu anlamda da arkadaşlarımız ciddi bir çalışma yaptılar, biz bakanlık olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Gerek finansmana ulaşım, gerek modelleme konusunda ciddi takipler yapacağız’’ diye konuştu.
KOSGEB’in de bu konuda üzerine düşeni yapacağına inandığını ifade eden Çiftçi, ’’Dünyada kooperatiflerin çok başarılı örnekleri var. Dünya bu işi başarmış, biz de bunu başarabiliriz. Biz bakanlık olarak hem İŞGEM’ler hem de diğer kuruluşlara bu desteği vermeye hazırız’’ dedi.
İŞGEM’lerin enerji kooperatiflerine dahil edilmesinin önündeki engelleri ve çözüm önerilerini görüşmek üzere yapılan toplantıya Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), KOSGEB ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) temsilcileri de katıldı.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.