İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinden Kudüs’e ziyaret

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinden Kudüs’e ziyaret
13 Mar 2018 / Sal 09:46
/ 23 Kez Okundu
| |

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinin üçüncü ve son grubu da Filistin’e destek için Kudüs’ü ziyaret etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinin üçüncü ve son grubu da Filistin’e destek için Kudüs’ü ziyaret etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kudüs kırmızı çizgimizdir" diyerek Türkiye’nin duruşunu ortaya koymuş ve 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nı toplamış, bu toplantının sonuç deklarasyonunda Doğu Kudüs Filistin’in başkenti olarak ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğu Kudüs, Filistin’in başkentidir. Kudüs tüm insanlığın gözbebeği ve tüm insanlığın ortak mirasıdır. İsrail’in işgali bitene kadar hukuk temelinde mücadelemizi sürdüreceğiz. ABD yanlış karardan dönmelidir, almış olduğu karar hükümsüzdür" diyerek halka Kudüs’e ziyaret çağrısında bulunmuştu. Çağrının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi de, 11 Aralık 2017 tarihinde AK Parti, CHP, MHP ve bağımsız üyelerin ortak imzasıyla ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşı ortak bir deklarasyon yayınlamıştı. Deklarasyonda şu görüşlere yer verilmişti:
"Kudüs üç semavi din içinde hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu’nun yüreğidir. Kudüs ilk kıblemiz, Harem-i Şerif ile birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliği kazanmış olan ve bu niteliği ile dünya eserlerinin göz bebeği bir şehirdir. Kudüs’ün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak, tüm renkliliği ile barış içinde bir dünyayı gerçek kılmak bakımından hayati derecede önemlidir. İsrail’in bu türden politikalarını özetleyen, Kudüs’ü başkent yapan girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran Amerika Birleşik Devletleri’nin bu defa destek verme olarak anlaşılabilecek yola girmesi asla kabul edilemez. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan 80 milyonun her ferdinin Birleşmiş Milletlerin kararları hilafına, Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız şekilde reddetme iradesini İBB Meclisi olarak ifade ve ilan ederiz."
Filistin Devleti’nin başkenti Doğu Kudüs’ü ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyeleri, Mescidi Aksâ’da sabah ve cuma namazı kılarak, Filistin halkıyla sohbet etti. Kudüs ziyareti kapsamında Mescid-i Aksâ, Kubbetü’s-Sahrâ, Muallâk Kayası, Mervan Mescidi, Burak Camii, Aksâ avlusunu çevreleyen medrese ve hanlar, Kubbetü’s-Sahrâ’nın üzerinde olduğu Mabed Tepesi ve çevresindeki medrese, zâviye, halvethâne, Ağlama Duvarı ve Hz. İsa’nın (A.S) medfûn olduğuna inanılan Kıyâmet Kilisesi ve Hz. Ömer Camii olmak üzere çok sayıda kutsal mekan ziyaret edildi. 8-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen destek ziyaretlerinin ardından İBB Meclis üyelerinin son grubu da dün akşam yurda döndü.

"Türkiye’nin eski versiyonunu orada gördük"
İBB Meclisinin Mart ayı ilk oturumunda Kudüs ziyaretini değerlendiren AK Parti Grup Başkan Vekili Temel Başalan, “168 Meclis üyemizle üç ayrı grup olarak Kudüs’e verimli bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimize verdiği destekten ötürü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Mevlüt Uysal’a ve tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Meclis üyesi üç arkadaşlarının İsrail’de yaklaşık 4-5 saat gözaltında tutulduğunu dile getiren Başalan, "CHP’li Meclis üyemiz Seyit Ali Aydoğmuş Bey’in anlattığı gibi eski Türkiye’nin bir versiyonunu orada görmüş olduk. Seyit Ali Bey, kendisiyle ilgili bilgilerin İsrail devletine sızdırıldığını özel olarak bize anlattı. İsrail’in elinde olmaması gereken bilgilerin onların eline nasıl geçtiğini, sorulan sorulara kendisi de şaşırmış. Normalde Seyit Ali Bey’in orada olduğunu kimsenin bilmemesi lazım. Türkiye’nin eskiden nasıl yönetildiğini, idare edildiğini, ipotek altında olduğunu net olarak İsrail uygulamalarında gördük. Bunu özellikle ifade etmek istedim" diye konuştu.
"168 arkadaşımızla yapmış olduğumuz bu Kudüs ziyaretinden gerçekten çok güzel anılarla döndük" diyen Başalan, şöyle devam etti:
“Özellikle bu ziyarete katılan bütün arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Avedis Hilkat Bey’e teşekkür ediyorum. O gün bizim arkadaşlarımızla birlikte Mescidi Aksa’da cuma namazı kıldı. Kelime-i Şehadet getirdi. Sonra da kendi dini esaslarına göre hacı oldu. Avedis Bey’i tebrik ediyorum."
CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ile bazı belediye başkanları ve meclis üyeleriyle birlikte Türkiye’nin Kudüs Büyükelçiliğinde istişare toplantısı yaptıklarını vurgulayan Başalan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin Kudüs’e yaptıkları yardımları da yerinde görme fırsatı bulduklarını söyledi. Belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve hükümetin yaptığı yardımlar ve sundukları destekler hakkında bilgi edindiklerini, ilgili kuruluşlarla görüşme yaparak neler yapılabileceği konusunda da fikir alışverişinde bulunduklarının altını çizen Temel Başalan, "Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Kudüs’e yapılan ziyaret turistik amaçlı değildir. Ciddi istişareler yaptık. Bundan sonra Kudüs’e yapılacak yardımların devamı noktasında nelerin yapılması gerektiğini görüştük. Bunların takip açısından da bu ziyaretin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Başalan’dan sonra söz alan CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, üyeler Seyit Ali Aydoğmuş ve Ercan Erdem de Kudüs’e yapılan ziyaretin verimli geçtiğini belirterek, bunun gerçekleşmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.