Kara Yusuf Bey Kümbeti aslına uygun şekilde restore edilecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kara Yusuf Bey Kümbeti aslına uygun şekilde restore edilecek
05 Ara 2023 / Sal 10:52
/ 1 Kez Okundu
| |

Van’ın Erciş ilçesinde 2011 yılında yaşanan depremde kısmen yıkılan ve üzerinde hükümdarlık simgeleri bulunan Kara Yusuf Bey Kümbeti’nin aslına uygun şekilde restore edileceği belirtildi.

Selçuklu mimarisi tarzında 1423 yılında Cihan Şah tarafından yaptırılan ve üzerinde hükümdarlık sembolleri bulunan ve çevresinde Ayet-el Kürsi yazılı taşların da yer aldığı Kara Yusuf Bey Kümbeti’nin üzerinde simetrik iki kuş, kuzey tarafında iki aslan figürü, batı tarafında Selçuklu arması, çift başlı kartal kabartması ve hükümdarlık sembolleri bulunuyor. Kümbet alt katta mezarlık üst kat ise 12 gen gövde olmak üzere 2 katlı inşa edilmiştir.
Van Valisi Ozan Balcı, Karakoyunlular Devletinin hükümdarı Kara Yusuf Beye ait olarak bilinen kümbet alanında incelemelerde bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Vali Balcı, “Van’ımız; doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle çok zengin bir ilimizdir, kadim bir şehrimizdir. Van’ımız, Türkiye’nin doğusu değildir, Orta Asya’nın batıya kısacası Anadolu’ya açılan kapısıdır. Barındırdığı zenginlikleriyle Türkiye’mizin en önemli zenginliklerine sahip illerinden biridir. Biz Van’ın her alanda imarına ve inşasına katkı sağlarken, tarihi ve kültürel varlıklarımıza da sahip çıkıyoruz. Onları, atalarımızdan, büyüklerimizden aldığımız şekliyle koruyarak geliştirerek gelecek kuşaklara da aktarmaya çalışıyoruz. Bu gördüğünüz Zortul Kümbeti, arkamda görünen ve halk arasında Kara Yusuf Bey Kümbeti olarak da bilinen kümbet, Erciş depreminde zarar görmüştü. Şimdi burayı Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Müdürlüğümüz, Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesinin kaynaklarıyla projesini yaptırdık. İhalesini de yaptık. İnşallah 1 yıl içerisinde restorasyonunu tamamlayarak çevre düzenlemesi ile beraber tarihteki şöhretine uygun bir şekilde restorasyonunu yapıp gelecek kuşaklara aktaracağız. Şu anda bittiğinde yaklaşık 7 milyona mal olacağını düşünüyoruz. Bugünkü fiyatlarla çevre düzenlemesi de yapılacak. Yani bitirdiğimiz zaman insanlarımızın da ziyaretine açacağız. Tarihi varlıklarımızı korumak, aslına uygun olarak restore edip gelecek kuşaklara bırakmak bizim asli vazifemiz ve görevimizdir” dedi.
Vali Ozan Balcı’ya Vali Yardımcısı Furkan Duman ve Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu da eşlik etti.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.