Karşınızdakinin yalan söylediğini anlamanın etkili yolu!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Karşınızdakinin yalan söylediğini anlamanın etkili yolu!
29 Ara 2015 / Sal 19:37
/ 839 Kez Okundu
| |

Birinin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için pek çok uzman, göz ve beden hareketlerinin takip edilmesini tavsiye ediyor.

 Ancak bir çalışma 20 bin kişiden sadece 50 tanesinin bu yöntemle %80 ve üstü başarı elde ettiğini ortaya koyuyor. Ormerod ve Wolverhampton Üniversitesinden çalışma arkadaşı Coral Dando farklı bir yol izlemişler. İşte Ormerod ve ekibinin yalancıları yakalamak için kullandıkları yöntemler…

 

Ucu açık sorular sorun. Bu tarz sorular yalan söyleyen kişinin hikayesini uzatmasına ve ördükleri yalan ağına dolanmalarını sağlar.

 

Şaşırtın. Karşınızdaki kişinin bilişsel yükünü artırmanız gerekiyor. Bunu beklenmedik sorular sorarak veya kişinin hikayesini sondan başa gidecek şekilde anlatmasını isteyerekonları şaşırtabilir ve hikayelerine sadık kalmalarını zorlaştırabilirsiniz.

 

Küçük de olsa gerçekliği kontrol edilebilir detaylara dikkat kesilin.  Karşınızdakinin söylediklerinde bir çelişki yakalarsanız düzeltmeye çalışmayın veya hemen yakaladığınızı belirtmeyin; yalancının kendine olan güvenin artması hatalarını artıracaktır.

 

Kendine olan güvenindeki değişimleri gözlemleyin. Potansiyel bir yalancıyı sıkıştırdığınızda stilinin nasıl değiştiğini dikkatlice izleyin. Bir yalancı konuşmanın hakimiyetinin kendinde olduğunu hissettiğinde gayet lafebeliği yapabilir ama kendilerini rahat hissettikleri durum kısıtlıdır. Kontrolü kaybettiklerini hissettiklerini  an sessizleşmeye başlayabilir.

 

Karşıdaki kişi bir sorgulamaya tabi tutulmamalı, görüşmeye rahat ve samimi bir diyaloghavası hakim olmalıdır. Ormerod bu yöntemlerin kulağa gayet aşikar geldiğini ve tekerleği yeniden keşfetmediğini itiraf ediyor. Ancak bu kuralların farkındalığı ile yapılan diyaloglarda yalancıları yakalama başarısının yüksekliğinin altını çiziyor.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.