Kars’ta 19. yüzyıldan kalan paşa konağı yıkılmaya yüz tuttu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kars’ta 19. yüzyıldan kalan paşa konağı yıkılmaya yüz tuttu
13 Kas 2023 / Pzt 13:06
/ 1 Kez Okundu
| |

Kars’ta, Osmanlı geleneksel ev ve konak mimarisi yapısında ayakta kalan ender eserlerden birisi olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, ilgisizlik ve defineciler yüzünden yıkılmaya yüz tuttu.

Dış duvarları yıkılmak üzere olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın içi, defineciler tarafından kazma küreklerle eşilerek adeta delik deşik edildi. Kars Kalesi’nin batı yönündeki eteğinde bulunan Tevfik Paşa Konağı, Osmanlı mimari tarzında inşa edildi. Konak 19’uncu yüzyıl ortalarında Kars Valiliği yapan Ahmet Tevfik Paşa’nın oturduğu ’paşa konağı’ olarak da biliniyor.
2 katlı, dikdörtgen planlı ve cumbalı olan konak, kentte son dönem Osmanlı mimarisinin günümüze ulaşan en belirgin sivil mimari örneğini taşıyor.
Paşa konağının Kars turizmine kazandırılması gerektiğini ifade eden Kültür Turizm Bilim Uzmanı Mehmet Duman, “Bildiği gibi Kars turizmi gün geçtikçe daha iyi noktalara geliyor. Kars turizminde en önemli özelliklerden birisi de kültür turizmi, ürünsel olarak çok yoğun önem arz etmektedir. Kültür turizmi içerisinde önemli olan başlıklardan birisi de Kars’ta bulunan Baltık mimarisi, Osmanlı mimarisi özelliğindeki yapılarımızdır” dedi.

“Maketi müzede sergileniyor”
Duman, “Osmanlı mimarisi yapılarımızdan birisi de Ahmet Tevfik Paşa Konağı, maalesef restore edilmediğinden dolayı haliyle Kars turizmine hüzünlü bir an yaşatıyor. Baktığında bölge olarak Kars Bedesteni restore edildi. Buraya gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin konağı bu şekilde görmesi özellikle üzüyor. Çünkü baktığınızda Türkiye’nin ilk Peynir Müzesi’ni yapan bir şehir olarak Peynir Müzesi’nde Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın maketi sergilendiği zaman haliyle Kars’ı gezen misafirlerimiz bize şu soruyu sormadan edemiyorlar: ‘Maketini çok güzel bir şekilde Peynir Müzesi’nde sergilerken, neden aslı restore edilmiyor?’ Bizler de konağın en kısa zamanda restore edilip Kars turizmine kazandırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Müdürlüğünün envanterinde bulunan Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın içinde defineciler tarafından arama yapıldığı, camları, kapıları ve duvarlarının bir kısmının kırıldığı görüldü. Konak kısa sürede önlem alınmadığı takdirde yıkılarak kaybolacak.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.