Manisa’da hazırlanan ’15 Temmuz Şehitleri’ albümü şehit ailelerini üzdü

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Manisa’da hazırlanan ’15 Temmuz Şehitleri’ albümü şehit ailelerini üzdü
14 Mar 2018 / Çar 13:08
/ 37 Kez Okundu
| |

Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve basımı Manisa Valiliğinin katkılarıyla gerçekleştirilerek 51 ilde 392 adrese teslim edilen "15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi Şehitleri Albümü"nde yer alan şehitlerle ilgili bazı ifadeler şehit ailelerini üzdü

Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve basımı Manisa Valiliğinin katkılarıyla gerçekleştirilerek 51 ilde 392 adrese teslim edilen "15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi Şehitleri Albümü"nde yer alan şehitlerle ilgili bazı ifadeler şehit ailelerini üzdü. Merkezi Manisa’da bulunan 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Serhat Çağ, 3 şehit babasının konuyla ilgili hukuki süreci başlattığını ve kendilerinin de konunun takipçisi olduklarını söyledi.
Şehit ailelerini üzen albüm sonrası derneğin Manisa şubesinde bir açıklama yapan 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Serhat Çağ, “Bundan 3-4 gün önce Türkiye genelindeki birçok ilimizde bulunan şehit ailelerimizden telefonlar almaya başladık. Ellerine ’15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi Şehitleri’ isimli kitabın ulaştığını söylediler. Üzerinde Manisa ismini burada görünce bizler de Türkiye genelinde dernek olarak teşkilatlanan bir STK olduğumuz için ve şehit aileleriyle sürekli temasta olduğumuz için Manisa’yı gördükleri gibi bizlere ulaştılar. Şehit ailelerinin söyledikleri ilk cümleler şunlardı; ‘Başkanım bize göndermiş olduğunuz kitapçığın içerisini açtığımızda şehitlerle ilgili sayfalara gittiğimizde içerik ve anlatımlar karşısında şok olduk. Üzüntümüz iki katına çıktı’ diye üzüntülerini beyan ettiler. Ben de konunun muhatabı ilgili birim başkanı arkadaşlarıma ulaşıp bizim tarafımızdan kendilerine bir kitapçık gönderilip gönderilmediği hususunda bilgi istedim. Arkadaşlarımız da bizim böyle bir kitapçık göndermediğimizi bana ilettiler. Sonrasında ailelerden bununla ilgili fotoğraf istedim. Fotoğraflar gelince bu kitapçığın Manisa Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün birlikte hazırladığı kitapçık olduğunu öğrendim” dedi.

“Şehit aileleri hukuki süreci başlattı”
Hazırlanan albümle ilgili kendisinin hiçbir bilgisi olmadığına değinen Çağ, “Genel merkezimiz Manisa’da, böyle bir çalışma yapılıyor ama biz ancak şehit aileleri bize dönüş yaptığında bununla ilgili bilgi sahibi olduk. Sonrasında kitapçığı temin ettik. Dedikleri gibi açıkçası incelediğimizde anlatımlarda şehitlerimizin şehadet anlarıyla ilgili ve naaşlarının durumlarıyla ilgili olarak sıkıntılı cümlelere, ifadelere yer verildiğini gördük. Bununla alakalı olarak ilgili mercilerle görüştük, bunun düzeltilmesini gerekirse bununla ilgili bir toplatılma işleminin yapılmasını talep ettik. Yetkili merciler valilik ve il milli eğitim müdürlüğü şu anda konuyu değerlendiriyorlar. Şehit ailelerini de telkin etmeye çalışıyoruz bu süre zarfında. Ciddi anlamda üzüntü duyuyorlar ve tepkililer. Kendileri hukuki olarak süreci başlatacaklarını ve haklarını arayacaklarını ifade ettiler. Biz de bu sizin yasal hakkınız, istediğiniz gibi hukuki süreci başlatıp hakkınızı arayabilirsiniz dedik. Dün Elazığ’da Cuma Dağ şehidimizin babası Ahmet Dağ ve Eyyüp Oğuz şehidimizin babası Tevfik Oğuz ile Adanalı ikiz kardeşler Ahmet ve Mehmet Oruç şehitlerimizin babası Hacı Ali Oruç bununla ilgili yasal süreci başlattılar. Böyle bir şey olmasını istemezdik. Genel merkezi Manisa’da olan bir STK olarak bu konunun muhatabı olmak da istemezdik. Açıkçası çok üzüldük inşallah ilgili mercilerden bu hatanın bir an önce düzeltilmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

“Kimin hain kimin kahraman olduğu belli değil”
Albümün görüntü olarak iyi hazırlandığını ancak albümde yer alan temsili bir resimde kimin hain kimin kahraman olduğunun bile belli olmadığına değinen Çağ, “Kahramanımız Ömer Halisdemir’in hain Semih Terzi’yi vurma anı resmedilmiş. Aileler ve çocuklar bunu açıp ilk sayfada bu resmi gördüklerinde kafasına aldığı kurşunla beyninden kanlar çıkan bir haini o anda anlamlandıramazlar. Bunun altına bir açıklama yazılması gerekirdi. Kimin hain kimin kahraman olduğu burada belirtilmesi gerekiyordu. Bu tamamen küçük kardeşlerimizin beyninde, zihninde psikolojik bazı sıkıntılara ve travmalara sebebiyet verebilecek bir görüntü” diyerek şehitler için kullanılan ve belki ailelerinin bile haberi olmayan durumların açıkça yazılmasının topluma korku ve endişe olarak empoze edildiğini savundu. Çağ, “Biz kahramanlarımızın kahramanlıklarını anlatıyoruz. Dernek olarak aziz şehitlerimizin kahramanlıklarını ve Türk milletinin destansı mücadelesini anlatıyor. Bu tarz korku ve endişe içerikli hiçbir söyleme değinmiyoruz, yer vermiyoruz. Ciddi sıkıntılar var içerikle ilgili. Tekrar bir komisyon oluşturulup gözden geçirilip ilgili kurumlarımızın ve makamlarımızın daha fazla zarar görmemesi adına tekrar derlenip düzenlenmesi gerekiyor. Bizler de dernek olarak elimizden gelen tüm desteği vermeyi buradan taahhüt ediyoruz” dedi.
Şehit aileleri tarafından yasal sürecin başlatıldığına değinen Çağ, dernek olarak kendilerinin konuya müdahil olduklarını da sözlerine ekledi.
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve basımı Manisa Valiliğinin katkılarıyla yapılan ‘15 Temmuz Demokrasi Mücadelesi Şehitleri Albümü’ 20 Şubat tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 250 şehidin 51 ilde bulunan 392 yakınına posta yoluyla gönderilmişti.
Öte yandan, Manisa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Necmettin Okumuş konunun değerlendirildiğini belirtti.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.