Mermer ocağının bulunduğu bölge “1. Grup Sit Koruma Alanı” ilan edildi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mermer ocağının bulunduğu bölge “1. Grup Sit Koruma Alanı” ilan edildi
22 Ara 2023 / Cum 10:15
/ 2 Kez Okundu
| |

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 4 mahallenin ortasında bulunan mermer ocağının bulunduğu bölgede tespit edilen antik döneme ait yol ve antik kalıntılar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından “1. Grup Sit Koruma Alanı” ilan edilerek koruma altına alındı.

Gazipaşa’da, muz ve örtü altı üretiminin yükünü sırtında taşıyan Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla gündeme gelen araziyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bölgede bulunan antik yolla ilgili mermer ocağının bulunduğu çevrede araştırma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü; Göçük Mahallesi sınırları içinde bulunan Karadağ’daki antik döneme ait yol ve antik kalıntıları "1. Grup Sit Koruma Alanı" ilan ederek koruma altına aldı.

İzinsiz herhangi bir uygulama yapılmayacak
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınan antik yol ve antik kalıntıların, 2863 Sayılı Yasa’nın 3’üncü ve 6’ncı maddelerinde tanımlanan özellikleri taşıdığı belirtildi. Ayrıca alınan kararda, koruma altına alınan antik yol ve antik kalıntıların bulunduğu alanda, 2863 sayılı Yasa’nın 8’inci maddesi uyarınca izinsiz herhangi bir inşai ve fiziki uygulamanın yapılmayacağına dikkat çekildi.
Yaşanan gelişmenin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, “4 mahallenin ortasında yer alan mermer ocağının faaliyet gösterdiği bölgede varlığı tespit edilen antik yol ve antik kalıntılar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Böylece söz konusu alana izinsiz çivi dahi çakılamayacak. Biz bu bölgede antik yol olduğunu biliyorduk ve geçtiğimiz aylarda yaptığımız protesto gösterisinde bunu dile getirmiştik. Artık bölgeye kum ocağı açılmayacak inşallah. Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalle sakinlerine hayırlı olsun” dedi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.