Mersin’de Sarıkamış şehitlerinin torunları Sarıkamış’a uğurlandı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mersin’de Sarıkamış şehitlerinin torunları Sarıkamış’a uğurlandı
05 Oca 2018 / Cum 11:14
/ 42 Kez Okundu
| |

Kalkınma Bakanlığı öncülüğünde, Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle Sarıkamış Harekatının 103

Kalkınma Bakanlığı öncülüğünde, Mersin Valiliği ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle Sarıkamış Harekatının 103. yıldönümünde, ’Mersin’in Sarıkamış Şehidi Torunlarını, Sarıkamış’ta Şehit Dedeleriyle Buluşturma’ projesi hazırlandı.
Proje kapsamında 35’i Sarıkamış’ın Mersinli şehit torunu olmak üzere Mersin Üniversitesi, TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü, ilçe belediyeler, Mersinli muharip gazileri ve diğer kurumlardan katılımcıların da dahil olmasıyla oluşturulan 55 kişilik proje ekibi, Sarıkamış’a gitmek üzere yola çıkacak.
5-7 Ocak 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen projeyle, katılımcılar Sarıkamış’taki muharebe alanları ile dedelerinin şehit düştüğü yerleri ziyaret edecek. Proje kapsamında ayrıca Sarıkamış’taki Allahuekber Dağlarında her yıl şehitleri anma adına düzenlenen yaklaşık 3 kilometrelik saygı yürüyüşüne katılım sağlanacak.
Törenle Sarıkamış’a uğurlandılar
Proje kapsamında, Mersinli Sarıkamış şehitlerinin torunları törenle Sarıkamış’a uğurlandı. Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezinde düzenlenen törende, ‘Dünden bugüne Sarıkamış’ konulu belgesel izlendi.
Törende konuşan MEÜ Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, yeni nesillerde vatan sevgisi, şehitlik, gazilik bilincinin oluşmasının önemine dikkat çekerek, "Ülkemizin içinden geçtiği dönemin zorluğunun ve dış güçlerin yüz yıl önce nasılsa, bugün de aynı niyetlerle toprağımızda ve ülkemiz üzerindeki niyetlerinin devam ettiğini biliyoruz. Bu farkındalığı hiç aklımızdan çıkarmadan gündemde tutmak, dış mihrakların oyunlarının bozulmasında bir garanti olması açısından da çok önemlidir. İşte tam da bu nedenle tarihimizin şanlı sayfalarına birer abide gibi dikilmiş yiğitlerimizin canını hiçe sayarak şehit ve gazi olduğu önemli olayları, içerisine öğrencilerimizi de katarak unutturmamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda Çanakkale Zaferi nedeniyle şehit torunlarıyla şehitliklere düzenlenen gezinin ardından, bu kez de Sarıkamış şehitleri için bir proje gerçekleştiriyoruz" dedi.
Sarıkamış şanlı tarihimizde önemli bir yer tutmaktadır. Sarıkamış, dondurucu soğukta vatanı için dini için şehit olan yiğitlerin hikayesini barındırır içinde” diyen Çamsarı, konuşmasına şöyle devam etti; "Tarihi boyunca sayısız zaferler kazanmış şanlı ordularımız Sarıkamış’ta düşmana değil soğuğa mağlup olmuşlardır. Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla -45 derece soğukta bir kahramanlık destanı yazmışlardır. Mehmetçiğimiz Sarıkamış’ta zor koşullara ve imkansızlıklara rağmen
savaştan kaçmamış, düşmana arkasını dönmemiş ve vatanını canı pahasına korumayı bilmiştir.”
Konuşmasında gençlere de seslenen Çamsarı, “Atalarınız sizlere gurur duyacağınız şanlı bir tarih bıraktı. Bu tarihi yaşamak ve yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak sizin mesuliyetinizdir. Lütfen tarihinizi okuyun, anlamaya çalışın ve yaşatın. Canlarını toprakları, bayrakları, dinleri, namus ve şerefleri için vermiş dedelerimizden güç alarak onların bize emaneti olan bu cennet vatana sahip çıkmaya hep birlikte devam edelim” diye konuştu.
"Türkiye’de bir ilk"
Proje yürütücülerinden MEÜ öğretim elemanı Okt. Koray Gidirişlioğlu ise projeye ilişkin bilgi verdi. Türkiye’de bir ilk olan bu anlamlı projeyle, Mersin’in ilçeleri Mut, Gülnar ve Tarsus’un Sarıkamış şehidi torunları başta olmak üzere Sarıkamış’ın Mersinli şehit torunlarını, Sarıkamış’ta dedeleriyle buluşturacaklarını aktaran Gidirişlioğlu, "O dönemin zor şartları altında atalarımızın vatan müdafaası için verdiği mücadeleyi yerinde görerek tarih, vatan ve millet bilincini pekiştireceğine inanmaktayız. Bu projenin, Sarıkamış harekatında atalarımızın yokluklar içerisinde ve soğuktan ölmeyi göze alarak ‘canlarını verme fakat vatan toprağını vermeme’ konusunda gösterdikleri azim ve kararlılığı gelecek kuşaklara aktarmanın milli birlik ve beraberliğimize katkı sağlayacağını düşünmekteyiz" dedi.
Tören sonunda MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından projeye katkılarından dolayı proje çalışma ekibine onur belgesi verildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.