Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile doğal afetler 24 saat önceden öğrenilecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile doğal afetler 24 saat önceden öğrenilecek
05 Oca 2018 / Cum 14:44
/ 80 Kez Okundu
| |

Erzurum’da Kargapazar Dağına kurulan yeni sistemle yıldırım düşmesinin yanı sıra yoğun yağış, su baskını, tipi ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlar 24 saat öncesinden uyarılacak

Erzurum’da Kargapazar Dağına kurulan yeni sistemle yıldırım düşmesinin yanı sıra yoğun yağış, su baskını, tipi ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlar 24 saat öncesinden uyarılacak.
Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Yalçın Ün, Erzurum’a 32 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulduğunu ifade ederek yeni sistemle yıldırım düşmesinin yanı sıra yoğun yağış, su baskını, tipi ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların 24 saat öncesinden uyarıldığını belirtti.
OMGİ’ler sayesinde Erzurum’un tüm ilçelerinde anlık olarak veri üret ilerek tarımdan turizme tüm kullanıcılara sunulacağını aktaran Ün, “Erzurum’a bir Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde yıldırım ile şimşek sayısı anlık olarak elde edilmekte, havacılık, enerji ve afet yönetimi başta olmak üzere birçok alanda gerekli tedbirlerin alınmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri için önem arz eden yıldırım gözlem ver ileri ile destek sağlanmaktadır. Yıldırım Tespit Sistemi’yle ’Şu ilçede, şu yerde yıldırım düşecek’ diyerek vatandaşımızı uyarıyoruz, onunla ilgili tedbirli olmasını istiyoruz. Can ve mal kaybına sebep olacak olumsuz hava şartlarının etk ilerini en aza indirmek gayesi ile Erzurum’a bir Meteoroloji Radarı da kuruldu. 7 gün 24 saat esasına göre takip edilmekte ve meteorolojik uyarılar yayınlanmaktadır." diye konuştu.
Erzurum Havalimanı’na Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduklarını da belirten Ün, sivil ve askeri uçuşlar için kesintisiz hizmet verdiklerini d ile getirdi.
Erzurum Havalimanı’nda kurulu bulunan Otomatik Pist Ölçer (RVR) sistemini 2017 Kasım ayı içerisinde yen ilediklerini aktaran Ün, şunları kaydetti:
"Sistemde daha hassas ve yenilikçi ölçüm yapılarak, havalimanında sis, yağış gibi olumsuz meteorolojik koşullardan dolayı pist görüş mesafesinin 300 metreye kadar düşmesi durumunda b ile uygun pistlerde uçuşların devam etmesi sağlanmaktadır. Yani artık uçak seferleri kolay kolay iptal edilmeyecek. Atmosferin dikey olarak tabakalarını gözlemlemek ve alınan ver ileri iklim değişikliğinden günlük hava tahminine kadar kullanmak gayesiyle ülkemizde 9 noktadan günde iki kez 35 kilometreye kadar yüksekliğe çıkab ilen meteorolojik balon uçurulmaktadır."



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.