Niğde’de Cengiz Aytmatov ve Baken Kıdıkeyeva Anıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Niğde’de Cengiz Aytmatov ve Baken Kıdıkeyeva Anıldı
13 Ara 2023 / Çar 11:25
/ 3 Kez Okundu
| |

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde doğumunun 95. yıldönümü Cengiz Aytmatov ve doğumunun 100. yılı nedeniyle Baken Kıdıkeyeva anma programı düzenlendi.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Taciroğlu, TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuk İşleri Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Üniversite akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı. Fuaye alanındaki Cengiz Aytmatov ve Baken Kıdıkeyeva Resim Sergisi’nin açılışıyla başlayan programda Cengiz Aytmatov’un hayatını anlatan belgesel gösterimi yapıldı Aras Bulut Selvi tarafından Manas Destanı seslendirildi.

"Aytmatov Türklüğün tüm dünyadaki sesidir"
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Cengiz Aytmatov, hiç şüphesiz Kırgız Edebiyatı deyince akla gelen ilk isimdir. Ancak onun ismi Türk Dünyası’nın bir parçası olan Kırgızistan’la sınırlı değildir. Aytmatov, Türklüğün ve Türk edebiyatının tüm dünyadaki sesidir. Cemile’sinde gerçek aşkı, Selvi Boylum Al Yazmalımda sevgi ve fedakârlığı, Toprak Ana’da tabiat ve insan ilişkisini anlatırken, bu eserlerinde Kırgız halkının kültürünü ve toplumsal değerlerini de okuyucuya tanıtmıştır. Kıdıkeyeva, kardeş Kırgız halkının yetiştirdiği çok önemli bir halk sanatçısıdır. Malumlarınız olduğu üzere TÜRKSOY Daimi Konseyi’nin 39. Dönem Toplantısı’nda 2023 yılı Baken Kıdıkeyeva’nın aziz hatırasına anma yılı olarak ilan edilmiştir. Kırgızistan’ın sinema ve tiyatro alanlarında uluslararası gururu olan bu isimle ilgili Üniversitemizde bir anma programı düzenleniyor olması da bizim için ayrı bir mutluluktur" ifadelerini kullandı.
Programda Kırgızistan Halk Sanatçısı Nasira Mambetova Monolog gösterisi sergilerken, Ses Sanatçısı Gulira Kasımkulova ve Komuz Sanatçısı Nasiba Kalmamatova tarafından mini konser verildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.