Türkiyenin ev sahipliğinde 24 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek NATO ve Türkiyeden Deniz ve Hava kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı yüzer ve uçar birlikler ve çeşitli ülkelerden gözlemcilerin katılımıyla düzenlenen Nusret-2017 Davet Tatbikatı Çanakkalede başladı
Türkiyenin ev sahipliğinde 24 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek NATO ve Türkiyeden Deniz ve Hava kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı yüzer ve uçar birlikler ve çeşitli ülkelerden gözlemcilerin katılımıyla düzenlenen Nusret-2017 Davet Tatbikatı Çanakkalede başladı.
Tatbikat kapsamında bugün, Çanakkale Askeri Müze Komutanlığı iskelesindeki TCG Nusret gemisinde basın brifing toplantısı yapıldı. Toplantıya, Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Mayın Filo Tuğamiral Ahmet Tunç Veyisoğlu katıldı.
Brifinginde Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Tunç Veyisoğlu, tatbikatın her yıl Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde planlanarak icra edilen fiili bir mayın harbi tatbikatı olduğunu ifade etti.
Tatbikatın 3 Aralıkta sona ereceğini söyleyen Ahmet Tunç Veyisoğlu, Nusret-2017 Davet Tatbikatı, Saroz Körfezinde, uluslararası müdahale gerektiren bir bölgesel krize dayalı hayali ve jenerik bir senaryoya istinaden icra edilecektir. Tatbikatımızın öncelikli amacı ve hedefi mayın harbini planlama, icra ve kıymetlendirilmesi konularında yüksek seviyeli bir eğitim ortamı sağlamak, özellikle dost ve müttefik farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının mayın karşı tedbirleri konusunda birlikte çalışabilirliğini, işbirliğini geliştirmektir. Tatbikata NATO daimi mayın karşı tedbirleri görev grubu unsurları ile birlikte 12 ülkeden 5 gemi, 2 EOD timi ve 17 karargah subayı ve gözlemci personel katılım sağlamıştır dedi.
Brifingin ardından, sualtı faaliyetlerine yönelik faaliyet gösteren savunma sanayi firmaları tarafından Nara Askeri Limanı ile tarihi Nara Kalesinde sergi ve sunum faaliyeti yapıldı.
Tatbikata, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2) kapsamında, İngiltereden bir komuta kontrol gemisi ve mayın avlama gemisi, İtalya, Yunanistan ve Türkiyeden birer mayın avlama gemisi ile Bulgaristandan bir mayın tarama gemisi olmak üzere toplam altı gemi, yine Bulgaristandan bir mayın avlama gemisi, Katar ve Yunanistandan Patlayıcı Maddeleri Etkisiz Hale Getirme (EOD) Timleri, Azerbaycan, Cezayir, Katar, Romanya, Slovenya ve Türkmenistandan toplam 11 gözlemci ve Romanyadan iki karargah subayı katıldı.
24 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan tatbikatta, mayın harbi planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitim olanağı sağlamak, farklı ülkelere ait mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmeyi amaçlanıyor.