(Özel) İzmitli Roman orkestrası, geliştirdikleri tarz ile Avrupa turnesini hedefliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
(Özel) İzmitli Roman orkestrası, geliştirdikleri tarz ile Avrupa turnesini hedefliyor
04 Mar 2018 / Paz 10:42
/ 35 Kez Okundu
| |

Kocaeli’de Roman sanatçılar tarafından kurulan İzmit Kent Orkestrası, Dünya müziklerini Türk Halk Müziği ile sentezledikleri yeni bir tarzla Avrupa’da yaşayan Roman müzisyenlerin de içinde olduğu büyük bir orkestra kurmayı hedefliyor

Kocaeli’de Roman sanatçılar tarafından kurulan İzmit Kent Orkestrası, Dünya müziklerini Türk Halk Müziği ile sentezledikleri yeni bir tarzla Avrupa’da yaşayan Roman müzisyenlerin de içinde olduğu büyük bir orkestra kurmayı hedefliyor.
Kocaeli’nin ilk kent orkestrası bir araya gelen Roman müzisyenler tarafından kuruldu. Aralarında ünlü sanatçıların vokalistliğini yapmış müzisyenlerin ve ses yarışmalarında çeyrek final heyecanı yaşamış Eda Acar’ın da olduğu İzmit Roman Kent Orkestrası, 25 müzisyenle çalışmalarına başladı. Büyük bir kısmını Roman vatandaşların oluşturduğu orkestra, Dünya müziklerini Türk Halk Müziği ile sentezleyerek, yeni bir tarza imza atmak istiyorlar. İzmit Belediyesi’nin destekleri ile provalarına başlayan İzmit Roman Kent Orkestrası, Avrupa’daki Roman müzisyenlerin de yer alacağı büyük bir orkestra ile müziklerini duyurmayı hedefliyor. Orkestra üyelerinin çok yetenekli olduğunu ifade eden orkestra şefi Nazmi Taşlı, sanata kendi tarzları ile iz bırakacaklarını söyledi.
"Bizim özeliğimiz her tarzı çalabilmek"
Avrupa’da yaşayan Roman müzisyenlerle bir araya gelerek büyük bir orkestra kurmayı hedeflediklerini ifade eden orkestra şefi Nazmi Taşlı, “Bu işe kendimizi adadık. Dünya müziği ile Türk Halk Müziği’ni harmanlayıp, sentezleyip kendimize özgü bir tarzla inşalara kendimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bunu yapmak için çok uğraşıyoruz, hala da uğraşmaktayız. İzmit, farklı bir kent, farklı bir şehir, hem tabiat olarak hem de insan olarak. Bunun üzerine kuruculuğumuzu bulundurduğumuz bu koroyla daha ileriye taşımak istiyoruz. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Bizim özeliğimiz her tarzı çalabilmek. Bunu da kanıtlayacağız. İleride bir Avrupa turnesi yapmayı planlıyoruz. Almanya, İsviçre gibi ülkelerde yaptığımız müziği duyurmak istiyoruz. Hedefimiz Avrupa’daki Roman kardeşlerimizle bir araya gelerek büyük bir Roman orkestrası oluşturmak” dedi.
"Arkadaşlarımıza bu sayede iş imkanı sağlamak istiyoruz"
Orkestranın kurulmasında öncülük eden Polat Akbulut, amaçlarının dünya müziklerini, Türk Halk Müziği ile sentezleyeceklerini söyleyerek, “25 kişilik bir grup kurarak, arkadaşlarımızın da sayesinde, İzmit’in en saygın müzisyenleri ile bir araya geldik. İzmit’te güzel bir sunum yapmak istiyoruz. Burada dünya müziği yapmak istiyoruz. Dünyada ne kadar kültür varsa o kültürlerden bir müzik yaparak sanat severlere sunmak istiyoruz. Hem arkadaşlarımıza bu sayede iş imkanı sağlamak istiyoruz hem de kaliteli bir müzik yapmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımız çok güzel bir şekilde devam ediyor. Gurubumuz romanlardan oluşuyor. Aramızda birkaç tane de Roman olmayan arkadaşımız var, onlar da çok güzel eşlik ediyorlar bize. Biz bu grupla kendimizi İzmit’e, dünyaya ispatlamak istiyoruz” diye konuştu.
"Arap bir parçayı İngilizce bir parça ile sentezleyebiliyoruz"
Amaçlarının Dünya çapında bir orkestra düzeyine ulaşmak vurgulayan orkestra vokalisti Eda Acar, “Orkestradan çok ümitliyiz. İyi bir şeyler olacak inşallah. İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de arkamızda. İzmit belediyesi Başkan Yardımcısı Güray Oruç buraya gelip bizleri izledi, desteklerini esirgemeyeceklerini söyledi. Şimdi, orkestramızın amaçlarından bir tanesi uluslararası alanda boy göstermek olduğu için sadece Türkçe müzik yapmıyoruz. Türk müziği ve batı müziğini birbiriyle sentezliyoruz. Arap bir parçayı İngilizce bir parça ile sentezleyebiliyoruz. İngilizce bir parçada arkadan bağlama çalabiliyor. Bizim yapmak istediğimiz uç şeyler var. İnşallah birlikte bunları sahneye döktüğümüz zaman büyük şeyler olacak” şeklinde konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.