Prof. Dr. Şaşmaz: "2016’da 247 milyon kişi en az bir kez uyuşturucu kullanmış"

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Prof. Dr. Şaşmaz:
23 Mar 2018 / Cum 10:55
/ 119 Kez Okundu
| |

Prof

Prof. Dr. Tayyar Şaşm az, uyuşturucu ticaretinin arkasında çok büyük illegal örgütlerin olduğunu belirterek, "1,5 trilyon dolarlık bir ticarett en bahsediyoruz. 2016 yılında dünyada 15-64 yaş arasında 247 milyon insan en az bir sefer uyuşturucu madde kullanmış. Dünyada 29 milyon uyuşturucu bağımlısı ve tedavi alması gerek en insan var" dedi.
Mersin Valiliği koordinasyonunda, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında destekl en en ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütül en Hayata Gülümse Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Uğur Oral Kültür Mer kezi’nde yapılan toplantıda konuşan MEÜ Tıp Fakültesind en Prof. Dr. Tayyar Şaşm az, uyuşturucu maddelerin bugün dünyada toplum sağlığını etkiley en büyük bir sorun olduğunu söyledi. Uyuşturucu ticaretinin arkasında çok büyük illegal örgütl enm enin olduğunu kayded en Prof. Dr. Şaşm az, “1,5 trilyon dolarlık bir ticarett en bahsediyoruz. Bu Türkiye bütçesinin 2, 3 katı. Bu sorunla ilgili çocuk ve g ençler en önemli hedef grubumuz. Çünkü orada başlıyor, orada devam ediyor.Avrupa ve batıya uyuşturucu ülkemizd en geçmekte. Türkiye burada çok riskli bir bölgede. Uyuşturucu buradan sadece transit geçmiyordur. 2016 yılında dünyada 15-64 yaş arasında 247 milyon insan en az bir sefer uyuşturucu madde kullanmış. Yani dünyada her 15-20 kişid en birisi en az bir kere uyuşturucu madde kullanmış. Yani uyuşturucu çok uzağımızda değil. 29 milyon uyuşturucu bağımlısı ve tedavi alması gerek en insan var. Ancak bunun 6’da biri tedavi edilebiliyor, tedaviye ulaşabiliyor" diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı ise kişinin bed en en, ruh en ve sosyal yönd en iyilik hali içinde olması gerektiğini söyledi. Bu 3 konunun bir birind en ayrılm az bir parça olduğunu belirt en Bahçacı, "Bunu birini, diğerind en ayırmak mümkün değildir. Bu duvarı bir araya getir en çim ento ile kumun bir arada durduğu gibi durur bunlar. Birinde bir bozukluk meydana geldiği zaman onu y enid en imar etmek, y enid en tadilat yapmak, y eni bir bina yapmaktan daha zordur. Farkındalık oluşturma çalışmaları ilköğretimd en itibar en verilmelidir. B azı görüşler diyor ki aman çocuklarımıza, 18 yaşın altındakilere bunları aklına getirmeyin. Yok böyle bir şey. 18 yaşının altında olup madde kullanan çocuklar, g ençler var. O yüzd en çocuklarımızı da bu konuda eğitmeliyiz. Öncelikle toplulumuzda bizim ruhsal ve sosyal yapımızı bozan bu madde bağımlılığıyla ilgili mücadeleyi oluşturmamız gerekiyor. Bu proje 2,5 milyon liralık bir proje. Bu projeyle 150 kişiye yönelik çalışma yapıldı. Onların hayata tutunabilmesi için bu paraları harcayacağız. Biz öncelikle bu yıkılan, kırılan testiyi onarmaya çalışacağız. Bu testiyi kırmamak için, suyu sızdırmaması için dışına bir zırh yapmak gerekiyor" şeklinde konuştu

"Kanserd en daha zor ve tehlikeli bir durumdur"
İnsanlara doğuşundan itibar en sahip çıkılması gerektiğinin altının çiz en Bahçacı, "Madde bağımlılığı nasıl başlıyor? ’Al bu madde s eni uyuşturacak, s eni bağımlı hale getirecek, bunu kullanırsan ayakların yerd en kesilecek’ d enilerek başlatılmıyor. Arkadaş ortamında otururk en veya özel ortamlarda belki çayının içine katıyorlar yada al bir kere iç bir şey olm az d enilerek bu maddeler veriliyor. Bu halk sağlığı sorunu dediğimiz sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu proj enin en çok sevindir en güzel tarafı da yüksek oranda farkındalık oluşturma, bilinçl endirme olmasıdır. Daha sonra o 150 kişiyi y enid en hayata k azandırma, işe sokma olayları da gerçekleşecek. Ancak bed en, ruh ve sosyal yapıyı bir birind en ayırmadan, bozmadan bu yapının devamını sağlamalıyız. Bu yüzd en herkesin üzerine düş en mutlak bir görev vardır. Bunun sağcılıkla, solculukla, dincilikle, dinsizlikle alakası olmayan bir sorundur. Bu insanlığın bir sorunudur. Bugün kanserd en daha zor ve tehlikeli bir durumdur. Kanserin adı belli, virüsü belli, ne olduğu belli, hangi organı tuttuğu belli ve onunla ilgili değişik mücadeleler veriliyor. Ancak madde bağımlılığında öyle bir şey yok. Testi kırıldıktan sonra testiyi tamir etmek için çok emek sarf etmek gerekir. Çok enerji harcamak gerekir ama yine de eski haline getirmemiz mümkün değil. Bunun için toplumun her ferdine iş düşüyor ve bu konuya el uzatmak gerekiyor. Bunun üzerinde enerji harcamamız gerekiyor. Bu proj enin başarıya ulaşabilmesi için herkest en destek bekliyoruz." ifadelerini kullandı.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.