Prof. Dr. Sibel Silici: “Çin propolise de el atıyor”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
05 Kas 2017 / Paz 09:38
/ 53 Kez Okundu
| |

25 yıldan bu yana arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünü olan propolisle ilgili yaptığı araştırmalarıyla tanınan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof

25 yıldan bu yana arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünü olan propolisle ilgili yaptığı araştırmalarıyla tanınan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. el" href="/tag/sib el/">Sib el Silici, Çin’in yaptığı yatırımlarla propolis üretimine hazırlandığını, propolis bakımından zengin olan Türkiye’nin, Çin’in gerisin de kalmamak için bir an önce önlem alması gerektiğini söyledi.
25 yıldan bu yana propolisle ilgili yaptığı araştırmalardan dolayı dünyaca tanınan, propolisi dünyada ilk kez zeytinyağında çözündürerek ürün haline getiren, yaptığı çalışmalarla 2005 yılında Türkiye Bilimler Aka demisi tarafından ‘Genç Bilim Kadını’ unvanına layık görülen Prof. Dr. el" href="/tag/sib el/">Sib el Silici, Ekim ayı sonunda Çin’in China Medical City (CMC) adıyla anılan Tayçu eyaletin de gerçekleştirilen B elt&Road Forum toplantısına, Brezilya propolisine dair yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Alexandra Sawaya ile birlikte davet edilen iki bilim insanından biri oldu.

“Potansiy elimiz var ama üretmiyoruz”
Prof. Dr. el" href="/tag/sib el/">Sib el Silici, toplantıdan edindiği izlenimlere göre, üretimi ile ünlenen Çin’in, bundan sonraki süreçte propolis üretimin de de dünyada bir numara olmak için yatırımlar yaptığını ifa de etti. Silici, “Çin, propolise de el atmış durumda. Yakında, propolis ve ondan oluşturacakları tüm ürünlerle Avrupa ve dünya piyasasına hakim olmak niyetin deler. Oysa, Türkiye olarak arıcılık konusunda bizler çok üst noktalardayız. Bitkis el, floral orijinimiz gayet iyi. Kavak ağacımız kozmopolit ve Türkiye’nin hemen hemen her yerin de var. Çok önemli bir potansiy ele sahip olmamıza ve bu kadar değerli bilims el araştırmalar yapmış olmamıza rağmen biz üretmiyoruz ve başka ülk eler biz den bu bilgileri almak suretiyle kendileri tüm Avrupa ve dünya piyasasına hakim olmak niyetin deler” diyerek Türk bilim insanlarını ve yetkililere konuya duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

“Çin ucuz üretim yapıp dünya piyasasına hükmetmek amacında”
Türkiye’nin propolis üretimi ve araştırmaları konusunda dünya ülk eleri arasında oldukça g elişmiş olduğunu b elirten Prof. Dr. el" href="/tag/sib el/">Sib el Silici, “Türkiye’ de kavak propolisi yaygın. Biz de daha çok kavak propolisini tercih ediyoruz, çünkü kavak propolisin de kafeik asit fenetil ester adı verilen çok önemli bir biyomolekül var. Bu biyomolekülün antikanserojen aktivitesi ve antimikrobiyal aktivitesi çok büyük. Daha önemlisi, dünyada propolisin standardizasyonuna gitmek zorundayız. Çünkü standardize e derseniz ancak ilaç olması yolunda adım atabilirsiniz. Biz de bu yolun, kafeik asit fenetil ester üzerin den olması gerektiğini düşünüyoruz. Ve bu konuda da çalışmalarımıza hız veriyoruz. Bilims el anlamda Türkiye’ de propolis konusunda oldukça iyi bir noktadayız. Çok güz el çalışmalar yaptık artık klinik çalışmalara yön eldik. Dozu biliyoruz, hangi hastalıkta ya da koruyucu olarak ne şekil de kullanılabileceğini biliyoruz. Kalite ve güvenlik testlerin de de oldukça iyi bir yol aldık. Çin’ de ise 2 bin yıllık bir g elenek var. Akupunktur, masaj, fitoterapi, Ying-Yang, 5 element f elsefesi o kadar güçlü ki, bu konuda çok yol almış bir ülke. Propolisi de iyi kullanmak niyetin de ama bilims el olarak bu konuda çok yeterli değiller. O yüz den, dünyada bu konuda önemli araştırmalar yapan birikimli ve tecrüb eli bilim insanlarını davet e derek, onlardan bilgiler alarak bu konuda daha çok yol almak ve b elki de, bunu çok miktarda üretip, ucuza mal edip gerek ham mad de gerek işlenmiş biçim de olsun ilaç üreterek tüm dünyaya satmak amacındalar” ifa delerini kullandı.

Propolis nedir?
Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.