Psikolog-danışman Rabia Laçin: “Evliliğin gidişatını ağızdan çıkan söz belirliyor”

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Psikolog-danışman Rabia Laçin: “Evliliğin gidişatını ağızdan çıkan söz belirliyor”
20 Şub 2018 / Sal 14:47
/ 136 Kez Okundu
| |

Psikolog-danışman Rabia Laçin, Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği seminerde evlilikte dilin kullanımının önemine vurgu yaptı

Psikolog-danışman Rabia Laçin, Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği seminerde evlilikte dilin kullanımının önemine vurgu yaptı. Ağızdan çıkan bir sözün etkisinin ömür boyu devam ettiğini söyleyen Laçin, “Ağzımıza gelen her şeyi söyleme hakkına sahip değiliz. Evlilik hayatında eylemler unutulur ama söylenen söz asla unutulmaz. O yüzden dilimizi çok iyi kullanmamız gerekiyor” dedi.
Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “Evliliğiniz sürüyor mu yoksa sürükleniyor mu?” konulu seminere katılan psikolog, danışman ve yazar Rabia Laçin kadınlara seslendi.
Kusursuz evlilik olmadığını söyleyen Laçin, “Aslında evlilik kişilerin benliğini koruyarak biz olabilme müessesidir. Kusursuzluğu aradığımızda sahip olacağımız şeyler çok aza indirgenir. O zaman mahzun oluruz. Mükemmeliyetçilik bakış açısı bizi evlilikte huzursuz edecektir. Mesela siz çayı şekerli seviyorsunuz o da şekersiz içiyor. Onu o haliyle kabul etmelisiniz. Aksi takdirse sizden uzaklaşacaktır. Kusursuz ve sorunsuz evlilik yoktur. Önemli olan sorunlara çözümsel yaklaşabilmemiz” dedi.

“Her şeyi konuşabiliriz ama nasıl konuştuğumuz önemli”
Ağızdan çıkan sözlerin evliliğin gidişatını etkilediğini belirten Laçin şunları söyledi: “Ağzımıza gelen her şeyi söyleme hakkına sahip değiliz. Evlilik hayatında söylenen yanlış sözler hiç unutulmuyor. Yıllar sonra da yapılmış bir eylemle o sözler birleştiriliyor. Bazen eylem unutulur ama söz asla unutulmaz. Durum böyleyken her şeyi konuşma hakkımız yok. Her şeyi konuşabiliriz ama nasıl konuştuğumuz önemli. İlmi siyaseti hayatımızın merkezine yerleştirdiğimiz zaman her şeyi konuşabiliyoruz. Dil zihnin fihristidir. Yapıcı olmak adına dili iyi kullanmamız gerekiyor”

“Evliliğimiz sürükleniyorsa ne yapmamız gerekiyor?
Laçin konuşmasının sonunda saydığı kriterlerle davetlilere evlilikleriyle ilgili acı ama gerçek olan uyarılarda bulundu. Laçin, “Eşiniz uyumaya gittiğinde hala televizyon izliyorsanız, ‘Neyin var?’ diye sorduğunda cevap ‘Hiç’ ise, dışarıda buluşmak istediğinizde bahaneler öne sürülüyorsa, günlük işlerinizi anlatırken eşiniz diğer odaya kaçmışsa, birbirinizin ailesini ziyaretten hoşlanmıyorsanız, birlikteyken sosyal medya sitelerinde geziniyorsanız, çocuklar dışında konuşacak bir şeyiniz kalmamışsa, evliliğinizi gözden geçirin sürükleniyor derim. Evliliğimiz sürükleniyorsa ne yapmamız gerekiyor? Her evlilik bir yolculuktur. Ve mutlaka engellerle karşılaşacağız. Biz çözümsel yaklaşacağız. Süren bir evliliğiniz olsun diyorum” dedi.



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.