Restorasyonu tamamlanan tarihi Kirazlı Mescid Camii, Cuma namazıyla tekrar ibadete açıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Restorasyonu tamamlanan tarihi Kirazlı Mescid Camii, Cuma namazıyla tekrar ibadete açıldı
02 Mar 2018 / Cum 17:02
/ 55 Kez Okundu
| |

1536 yılında yapılan ve 2015 yılında restorasyona alınan tarihi Kirazli Mescid Camii, Cuma namazıyla birlikte tekrar ibadete açıldı

1536 yılında yapılan ve 2015 yılında restorasyona alınan tarihi Kirazli Mescid Camii, Cuma namazıyla birlikte tekrar ibadete açıldı.
Karcı Süleyman Subaşı tarafından 1536 yılında yaptırılan tarihi Kirazli Mescid Camii’nin restorasyonu tamamlandı. 2015 yılında çalışmalarına başlanan ve 2017 yılı Aralık ayında biten restorasyon sonrası cami törenle ibadete açıldı.
Cuma namazıyla birlikte tekrar cemaatine kavuşan Kirazli Mescid Camii’nin açılışına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, İstanbul Vakıflar 1’inci Bölge Müdürü Mürsel Sarı, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit ve Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit katıldı.
Cuma namazının ardından düzenlenen törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti döneminde tarihi eserlere uygulanan restorasyonların daha fazla olduğunu ifade ederek, “1998-2002 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de yapılan toplam tarihi eser restorasyonu sayısı 48 adettir. 2002 yılından günümüze kadar yapılan tarihi eser sayısı ise 5 bin 400’ü aşmıştır” dedi.

Orijinal hali bozulmadan restore edildi
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Kirazli Mescid Camisi hakkında bilgiler veren İstanbul Vakıflar 1’inci Bölge Müdürü Mürsel Sarı, caminin Mimar Sinan dönemi eseri olduğunu söyledi. Caminin en son 1970’li yıllarda restorasyona alındığını belirten Sarı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “ Kirazlı Mescit bir Mimar Sinan dönemi eseri. Vakfiyesinden 1536 yılında yapıldığını anlıyoruz. Karcı Subaşı Süleyman tarafından yaptırılmış güzel bir eser. Uzun yıllar hizmet ettikten sonra çeşitli dönemlerde restorasyonlar görmüş. En son 1970’li yıllarda ufak tefek restorasyon yapılmış. 2015 ayının Haziran ayında burada restorasyona başlandı ve 2017 yılı Aralık ayında bitti. Herkesin takdir ettiği çok geniş ve nostaljik avlu meydana çıkarıldı. Çatıdaki çürükler temizlenip yalıtım yapılarak yenilendi. Dış duvarlardaki çimentolar temizlenerek horasan harcından sıvalar yapıldı. Cami içinde orijinal kalem işlerine ulaşıldı. Kat kat sürülen boyalar arındırılarak yeniden boyandı, duvarlarda güçlendirmeler yapıldı.”
Açılış konuşmalarının ardından dua okundu ve protokol üyeleri birlikte kurdele keserek camiyi ibadete açtı. Kirazli Mescid Camii’nin restorasyon çalışmaları kapsamında beden duvarları, döşemeler, çatı, harim kısmı ve minaresi aslına uygun olarak yeniden düzenlendi. Camide zamanla oluşan çatlaklar için ise güçlendirme çalışması yapıldı. Çalışmalar kapsamında caminin avlusuna da mermer şadırvan ile tuvalet inşa edildi. Çalışmalar kapsamında toplamda 893 bin 765 TL harcandı.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.