Sanat Merkezi en iyi kültürel mirası koruma ve yaşatma ödülü aldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sanat Merkezi en iyi kültürel mirası koruma ve yaşatma ödülü aldı
29 Kas 2017 / Çar 17:56
/ 6 Kez Okundu
| |

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Adliye Binasının Sanat Merkezi’ne dönüştürülmesine yönelik projesi, Sign of the City Awards (SotCA) Gayrimenkul Yarışmasında “En İyi Kültürel ve Doğal Mirası Koruma ve Yaşatma Projesi” kategorisinde ödüle layık görüldü

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Adliye Binasının Sanat Merkezi’ne dönüştürülmesine yönelik projesi, Sign of the City Awards (SotCA) Gayrim enkul Yarışmasında “En İyi Kültürel ve Doğal Mirası Koruma ve Yaşatma Projesi” kategorisinde ödüle layık görüldü. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ödülü Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’d en aldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirası korumaya yönelik projelerle ödüll endirildi. Eski Adliye Binası’nın Sanat Merkezi’ne dönüştür en proje, Sotca Gayrim enkul Yarışmasında en iyiler arasında yerini aldı. Türk gayrim enkul sektörünü en iyiye teşvik etmek ve sektöre prestijli farklı bir bakış açısı kazandırmak amacıyla düz enl en en Lineadecor proje ortaklığındaki Sotça Gayrim enkul Yarışmasının dördüncü ödül tör eni, İstanbul’da bir otelde düz enl endi. Ödül tör eninde yarışmaya katılan projelerin en iyileri seçildi. Yarışmada, 79 proj enin 122 başvurusu değerl endirildi, 22 ödül sahibini buldu.
Yarışmada. 5 ana kategori ve 24 ödülde finale kalan projeler, 3 aşamalı değerl endirme sonunda açıklandı. Yarışmaya 01 Ocak 2012-11 Ağustos 2017 tarihleri arasında tamamlanmış ya da yapım aşamasında olan projeler aday gösterildi. Sektörün talebi ve ihtiyaçlarıyla k endini y eniley en Sotca, bu yıl ilk kez doğal ve kültürel mirası y enilemeye, y enid en geliştirmeye yönelik koruma ve uygulama projelerine “Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Projesi” ödülü verdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Adliye Binası’nın Sanat Merkezi’ne dönüştürülmesine yönelik proje, bu kategoride en iyi proje seçildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, G enel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan ile birlikte ödülü Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’d en aldı.
Türkiye’nin önde gel en inşaat ve gayrim enkul projeleri, Mimar Sinan Üni versitesi Mimarlık Fakültesi K entsel Tasarım Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Güzin Konuk ve Dünya Mimarlık Topluluğu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan’ın eş başkanlığında toplanan profesyoneller ve akademisy enlerd en oluşan jüri tarafından değerl endirildi. Şehirde, tarihi doku içerisindeki canlanma ve turist sayısındaki artış tarihi doku içerisindeki sanat merkezi ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu amaçla 1950’li yıllarında yapılan eski adliye binasının sanat merkezine dönüştürülmesi fikri, kamu, yerel, sivil işbirlikleri kapsamındaki toplantılar doğrultusunda ortaya konuldu. Yapı, hükumet konağı, emniyet müdürlüğü ve adliye sarayı olarak kullanıldı, 2008 yılından itibar en ise metruk bir hale geldi. Statik, restorasyon ve r enovasyon uygulamaları tamamlanan bina, geçmişt en günümüze yükl endiği tüm fonksiyonlarını, koridorlarında, duvarlarında, avlusunda görsel, işitsel sanat öğelerinin yorumları ile geçmişt en geleceğe aktarıldı. İnsan sağlığına zararlı olmayan kimyasallarla paslandırılan doğramalar ve asma tavanlarla geçmişini, formu ile özgürlüğünü, statiği ile kırılan kalemleri ve özgürlüğün mutluluğunu, adaletin umudunu ve heyecanını ise r enkli mozaik döşemesi ile anlatıldı.
Rehabilitasyon Merkezinde madde bağımlılığı tedavisi gör en g ençlere ve Kadın Sığınma Evindeki kadınlara, mozaik yapım eğitimi verildi. Bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında doğada dönüşümü olmayan 100 ton civarındaki atık lamine temperli cam kırıkları değerl endirilerek, binanın tamamında 5 bin metrekarelik mozaik döşemesi yapıldı. 12 kadın ve 16 g ence sanat öğretilerek meslek sahibi olmaları sağlandı. 10 bin metrekare alanı, bin metrekare açık orta avlusu ile k entteki sanatsal etkinliklerin tanıtımının ve koordinasyonunun sağlandığı merkezde, Sanat Galerileri, Sergi Salonları, Kafeterya, Çocuk Sanat Merkezi, Çocuk Tiyatroları, Çocuk Kütüphanesi, Yet enek Geliştirme, Gasmek (Cam Atölyesi, Ebru Atölyesi, Mozaik Atölyesi, Resim Atölyesi), Müzik Kursları, Enformasyon Merkezi, Gaziantep Tasarım Atölyesi, Çok Amaçlı Salon, Yapının K endini anlattığı Müze, K ent Arşivi Merkezi, K ent Araştırma Komisyonu, K ent Kütüphanesi, Güzel Sanatlar Atölyesi fonksiyonları verildi.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.