Sandıklı’da leblebiciliğin son temsilcileri Aslan kardeşler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sandıklı’da leblebiciliğin son temsilcileri Aslan kardeşler
04 Mar 2018 / Paz 14:12
/ 104 Kez Okundu
| |

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde üç kuşaktan bu yana leblebicilik yapan ailenin son temsilcileri Fatih ve Halil Aslan kardeşler, 100 yılı aşkın süregelen ata mesleği leblebiciliğin yok olmaması için çaba sarf ediyorlar

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde üç kuşaktan bu yana leblebicilik yapan ailenin son temsilcileri Fatih ve Halil Aslan kardeşler, 100 yılı aşkın süregelen ata mesleği leblebiciliğin yok olmaması için çaba sarf ediyorlar.
Sandıklı’daki son 6 leblebiciden birisi olan Aslan kardeşler, dedelerinin babası, dedesi ve kendi babalarından kalan leblebicilik mesleğinin üçüncü kuşak temsilciliğini yapıyorlar. Sandıklı’da dedeleri ilk mesleğe başladığında 3-4 bin nüfusu bulunan ilçede 60’a yakın leblebici olduğunu anlatan Fatih Aslan, günümüzde ise bu mesleği ilçede sürdüren birkaç kişi kaldıklarını aktardı. Ailesinde bu işi yapan üçüncü kuşak olduklarını söyleyen Fatih Aslan, "Şimdi abim Halil Aslan ile birlikte yapıyoruz, dedelerimiz, onlardan babam ve amcalarımız, son olarak da bizler leblebiciliği sürdürüyoruz. Bizden sonra leblebici yok gibi" dedi.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden öğrendikleri bilgiler doğrultusunda Sandıklı’yı leblebiyle tanıştıran kişinin Şeyh Nurettin olduğunu ifade eden Fatih Aslan, atalarına da bu işi Şeyh Nurettin’in öğrettiğini kaydetti. Şu an 6 leblebi satıcısı kaldığını belirten Aslan, imalat yapan esnafın ise 2 olduğunu söyledi. Fatih Aslan, leblebinin nasıl yapıldığını da şöyle anlattı:
"Nohut ilk müstahsilden alındıktan sonra eleme sınıfından geçirilir. Eleme yapıldıktan sonra sınıflara bölünür. Daha sonra tavlama yapılır. Kuru olarak ikinci tavlama yapılır, sergilere yatırılır. Nohut kabuklarını bırakır. Daha sonra belli süre bekler. 1 ay kadar bekleme süresi vardır. Leblebi olmadan 1 gün önce belli miktarda su verilir. Tekrar sınıflara bölünür. Leblebi ateşte ezilerek kabarır ve kavrulur. Kabuk soyma işlemi bittikten sonra kızartma işlemine geçilir. Kızartma işlemi de yapıldıktan sonra müşteriye sunulur. Leblebi fiyatlarını nohuttan yapıldığı için nohut belirler. Nohut da tarım ürünü olduğu için bol olursa fiyat düşer, az olursa fiyat yükselir. Bu yıl leblebi fiyatları biraz yüksek."



Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.