Sarıcakaya, ipek böcekçiliğinde de Türkiye’nin merkezi olmayı hedefliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sarıcakaya, ipek böcekçiliğinde de Türkiye’nin merkezi olmayı hedefliyor
17 Oca 2018 / Çar 14:37
/ 60 Kez Okundu
| |

Eskişehir’in ’Akdeniz’i olarak bilinen Sarıcakaya’da, tarımsal alanın yanında ipek böcekçiliği üretiminde de tekrar Türkiye’nin merkezi olabilmek için düğmeye basıldı

Eskişehir’in ’Ak deniz’i olarak bilinen Sarıcakaya’da, tarımsal alanın yanında ipek böcekçiliği üretimin de de tekrar Türkiye’nin merkezi olabilmek için düğmeye basıldı. Bu kapsamda Mayıslar Mahallesi’ni Türkiye’nin ipek böcekçiliği üretimi merkezi haline getirebilmek amacıyla yapılacak projeler masaya yatırıldı.
Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler, ipek böcekçiliği üretiminin yeni den canlandırılması ve geliştirilmesi amacıyla çeşitli projelerin hayata geçirileceği müj desini verdi. Güler, Kozabirlik Genel Müdürü Aysel Akbaba ile bir araya gelerek özellikle Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi’ni Türkiye’nin ipek böcekçiliği üretimi merkezi haline getirebilmenin plan ve projelerini masaya yatırdıklarını söyledi. Kozabirlik Genel Müdürü Aysel Akbaba, Sarıcakaya’da 10 dönümlük bir arazi üzerin de 50 paketlik besleme evleri kurmayı planladıklarını söyledi. Akbaba, faaliyete geçirilmesi planlanan bu proje ile dar gelirli kadınlara ek gelir imkanı sağlamak istediklerini kay de derek “Öncelikle profesyonel üreticiler olsun amacındayız. Bursa’da bu yıl için de Bakanlığımızın desteğiyle bu projeyi faaliyete geçiriyoruz. Sarıcakaya sınırları için de de bunu yaygınlaştırarak hem dar gelirli kadınlarımıza ek gelir kapısı açılacak hem de ipek böceği üretimin de bir artış yakalamayı he deflemekteyiz” şeklin de konuştu.

ÜRETİM 130 TON
Kozabirlik faaliyetleri hakkında bilgi veren Akbaba, üreticilere her sene 40-50 bin dut fidanının da ücretsiz dağıtıldığını aktardı. 2016’da 42 şehir, 155 ilçe, 459 köy de 2000 aileyle yaş koza üretimi yapıldığını vurgulayan Akbaba, “Ülkemizin senelik yaş koza üretim ortalaması 130 ton civarındadır. Son dönem de ekolojik ve doğal ürünlere olan talep artmaktadır. Ülkemiz de organik tarımın gelişmesiyle organik üretimin yapıldığı sahalarda alternatif ürün olarak ipek böcekçiliği yetiştiriciliği de teşvik edilmelidir. Bir dönüme dikilecek 250 dut fidanıyla 4-5 kutu ipek böceği beslenerek 200-250 kilo koza el de edilebilir. 40 günlük sürecin sonunda üreticiler 6750 ile 9000 TL arasında gelir el de e debilir. Ülkemiz de senelik ortalama 100 ton ipek ipliği kullanılmaktadır. Yaklaşık yüz de 15’lik kısmı ülkemiz de üretilen kozalardan karşılanmaktadır. Yaş kozadan ipekli ürünlere kadar olan üretim safhalarında ürün, 14 kat katma değer kazanmaktadır” dedi.

İPEK BÖCEĞİ ÜRETİMİ CANLANACAK
Türkiye Genelin de yaklaşık 250’nin üzerin de ipek böceği üreticisi bulunduğuna işaret e den Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler, “Bu rakamlar bizler açısından yeterli değil. Bu üreticiler den yaklaşık 10-15 ton yaş koza el de edilebilmektedir. İşte tüm bunları göz önün de bulundurarak bizler nasıl bu üretim kapasitesini artırabiliriz, ve ipek böcekçiliğini yeni den nasıl canlandırırız projelerimiz bu yön de olacak. İpek Böceği üretimine çok ciddi yön de devletimizin de desteği bulunmaktadır” diye konuştu.
İpek böcekçiliği konusunda tüm hizmetlerin ücretsiz olarak sağlandığı hatırlatmasını yineleyen Güler, “Tohumların canlandırılması, dezenfeksiyon, kozaların getirilip götürülmesi ve teknik destekler tamamen ücretsiz yapılmaktadır. Yani kısacası İpek böcekçiliği yapmak için çiftçinin cebin den bir kuruş çıkmaz. Ve kilogram başına 35 TL kazancı olan kozalar, yılda sa dece bir kez üretilebilmektedir. Bu tür desteklemeler varken üreticilerimizin bunlardan yararlanması görüşün deyim. Biz de tarımsal alanın yanı sıra şimdi ipek böcekçiliği üretimin de de nasıl ve ne şekil de Türkiye’nin merkezi haline gelebiliriz bunun projelerini yapmaktayız” dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.