Şehir Akademi 4. dönem açılış programı yapıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Şehir Akademi 4. dönem açılış programı yapıldı
04 Mar 2018 / Paz 21:55
/ 113 Kez Okundu
| |

Şehir Akademi 4

Şehir Akademi 4. Dönem Programı düzenlenen,“7. Yılında Arap Devrimleri ve Ortadoğu’nun Geleceği” konulu konferans ile başladı.
Adıyaman Vehbi Koç Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Erdoğan, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, akademisyenler, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Program da açılış konuşması yapan Şehir Akademi Program Koordinatörü Mirza Gökdemir, Şehir Akademi Eğitimciler Birliği Sendikası, Genç Memur- Sen, Gökkuşağı Derneği, Hayat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Milli Türk Talebe Birliği ortaklığıyla oluşturulduğunu söyledi.
Koordinatör Gökdemir, “Bizler şehir akademi programı ile insana ve şehre mütevazı bir katkı sunmak, tarihi ve coğrafi derinliğimize, medeniyet ve kültür birikimimize bir yolculuğa çıkmak, bliginin üretimine ve organizasyonuna odaklanmak istiyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından SETA Vakfı Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli tarafından “7. Yılında Arap Devrimleri ve Ortadoğu’nun Geleceği” konulu konferans verildi.
Konferansta konuşan Kekilli, “Bugün Ortadoğu coğrafyasındaki devletlerin bundan 100 yıl öncesine kadar tarihte devlet olarak yer almadığını, Osmanlı İmparatorluğunun idari yapısında yerelden yönetilen bir idari sistem içerisinde vilayetler olarak yer alıyordu.
Bölgesel demografik özellikleri esas alan bu düzenin 1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı’nın yenilgisi sonrası bozuldu. Savaşı kazanan başta İngiltere olmak üzere egemen devletler tarafından Suriye, Irak, Mısır, Libya, Tunus, Suudi Arabistan gibi devletler kurularak yeni bir idari ve siyasi düzeninin oluşturuldu. Bu düzenin bölgedeki toprak sahipleri, güçlü aşiretler ve hidivler eliyle oluşturulan ve merkezi yönetimi esas alan bir sisteme çevrildi. Kurulan bu sistemin ortaya çıkardığı kürt, sünni, şii gibi sorunların Türkiye’nin değil böylece İngilizlerin kurduğu sistemle birlikte ortaya çıktı. 2. Dünya Savaşı sonrasında küresel anlamda meydan gelen yeni güç denklemin de bu bölgede İngiltere ve Amerika arasında bir devir teslimin gerçekleştirildi. Bunun sonucunda bölgede yeni ortaya çıkan okumuş, batı kültürüne sıcak bakan askeri entellektüel bir sınıfın Amerika’nın desteği ile yaptığı askeri darbeler üzerinden yeni bir düzen kuruldu. Sonuç olarak bu düzeninde Arap Baharı ile birlikte çöktüğünü ve küresel egemen devletler tarafından yeni bir düzenin kurulmaya çalışıldığını ve bugün yaşanan savaş, göç, kan ve gözyaşının bundan kaynaklandı.
Türkiye’nin bu şartlarda, bölgedeki devletlerin üniter yapısının korunması, bölgede mal ve emtianın serbest dolaşımının gerçekleşmesi ve anayasal bir düzenin kurulması yönündeki çabalarının karşısında küresel aktörlerin federal devletler, istikrarsızlık ve iç savaş ortamının sürdürülmesi yönündeki duruşlar çatıştı” ifadelerini kullandı.
Program, şehir akademi ortağı kurumların Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu’ya plaket takdimi ile son buldu.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.