Seydi Baba Türbesi görenlerin içini acıtıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Seydi Baba Türbesi görenlerin içini acıtıyor
11 Oca 2018 / Per 13:39
/ 89 Kez Okundu
| |

Gaziemir Belediyesi’nin 2013 yılında yaptığı çevre düzenlemesi sonrası ziyarete açılan Seydi Baba’nın türbesinin de için yer aldığı rekreasyon alanı, bakımsızlığı ile görenlerin içini acıtıyor

Gaziemir Belediyesi’nin 2013 yılında yaptığı çevre düzenlemesi sonrası ziyarete açılan Seydi Baba’nın türbesinin de için yer aldığı rekreasyon alanı, bakımsızlığı ile görenlerin içini acıtıyor.
Türkler ve mübadeleden önce bu kentte yaşayan Rumlar için kutsal kişilik olarak görülen Seydi Baba’nın türbesi, Gaziemir Belediyesi tarafından yerinden taşınmak istenmiş ancak gelen tepkiler üzerine vazgeçilmişti. Bunun üzerine Gaziemir Belediyesi, mezarın da içinde yer alacağı şekilde bir rekreasyon projesi hazırladı. Gaziemirliler ve mübadele döneminde Yunanistan’a göç eden Rumlar tarafından halen ziyaret edilen türbe, belediyenin yaptığı projeyle harabeye dönmüş yapısından ve kötü imajından kurtarılmıştı.

Kaderine terk edildi
Seydi Baba Türbesi, amfi tiyatro, çeşme, havuz, yeşil alan, ahşap oturma grupları ve araç parkı şeklinde düzenlenen 7 dönümlük rekreasyon alanı, 2013 Aralık ayında görkemli bir törenle ziyarete açılmıştı. Davetlilerin başında dua ettiği türbe ve modern haliyle beğeni toplayan park, ilerleyen zamanda adeta kaderine terk edildi. Duvar yazıları, çöpler, bakımsızlıktan yosun tutmuş oturma grupları görenlerin yüreğini sızlattı. Türbe ve çeşmenin duvar kaplamalarının zamanla tahrip olması, türbeyi ziyaret edenlerin tepkisine sebep oldu.
Alanın içler acısı halini değerlendiren Araştırmacı Yazar Bünyamin Ertekin, söz konusu alanda yapılan projenin baştan hatalı olduğunu ifade etti. Türbenin park ile iç içe olması sebebiyle bundan habersiz olan bazı kişilerin burada alkol aldığına dikkat çeken Ertekin, "Gaziemir Belediyesi buradaki türbeyi yeniden farklı bir mimaride park ile içi içe inşa etti. Ancak Seydi Baba’nın kabri maalesef mimari açıdan talihsizlik diyebileceğimiz bir tarzda yapılmış. Bence Türk İslam motifleri kullanılarak buraya bir türbe yapılmalı. Çevresine park harici bir düzenleme yapılırsa iyi olur. Ayrıca bir levha ile kısa bir tanıtım yazısı da olursa hem halkımızın türbeyi sahiplenmesine vesile olunur, hem de gelen ziyaretçilerin bilgilendirilmesi açısından fayda sağlar." dedi.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.