Daltonlar çetesinin üst düzey ismi Sinan Memi, Polonya’da yakalandı ve Türkiye’ye iade edildi. İşte suç geçmişi ve operasyonun detayları.
SİNAN MEMİ KİMDİR?
Daltonlar suç örgütünün önde gelen isimlerinden biri olan Sinan Memi, organize suç dünyasında uzun süredir tanınan bir isim. Diyarbakır doğumlu olduğu iddia edilen Memi, geçmişte 'Paynır Sinan', 'Dalton Şebo' ve 'Serhat Azat' gibi lakaplarla anıldı.
Çete üyeleri tarafından 'Dayı' olarak bilinen Memi, oto hırsızlığı gibi suçlarla adını duyurduktan sonra organize suç dünyasında yükseldi. 2024 yılında Daltonlar'dan ayrılarak 'Bloods Kardeşler' adıyla yeni bir oluşum kurduğu ve Sarallar çetesine yakınlaştığı öne sürülüyor.
KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Sinan Memi, İstanbul'da 2023'te işlenen iki cinayetle suçlanıyordu. Ayrıca, Alaattin Çakıcı'ya yakın isimlerden Çağlar Temel’in öldürülmesi olayında azmettirici olduğu iddia ediliyordu.
Suç geçmişinde:
- uyuşturucu ticareti
- Haraç kesme
- Silahlı saldırılar gibi ağır suçlar bulunuyordu.
Memi'nin, 4 Ekim 2024’te bir iş insanına 'Sana 10 milyon TL ceza kestim, ödemezsen seni İstanbul'da barındırmam' tehdidinde bulunduğu, polis kayıtlarına geçti.
POLONYA’DA YAKALANDI, TÜRKİYE’YE İADE EDİLDİ
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 27 Şubat 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, Polonya'nın Piotrkow şehrinde yakalanan Sinan Memi’nin Türkiye’ye iade edildiğini duyurdu.
Aynı operasyonda, zehir taciri Atakan Avcı da Bulgaristan’dan getirildi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından şu sözlerle operasyonu duyurdu:
'Türk polisinden kaçamazsınız!'
Polonya’daki evinde yapılan baskında, Memi’nin saklandığı adreste kilolarca uyuşturucu ele geçirildiği bildirildi.
DALTONLAR ÇETESİNE BÜYÜK DARBE
Sinan Memi'nin yakalanması, Daltonlar suç örgütünün zayıflamasına yol açacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Çete, lideri Beratcan Gökdemir (Can Dalton) ile birlikte uyuşturucu ticareti, cinayet ve haraç gibi suçlarla anılıyor.