Süryaniler de kendi resmi nikahlarını kıymak istiyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
28 Şub 2018 / Çar 11:11
/ 22 Kez Okundu
| |

Mardin’deki Süryani Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, resmi gazetede yayımlanan resmi nikah kıyma yetkinin genişletilmesiyle kendilerinin de Hristiyan vatandaşların nikahları kıymasının yerinde bir karar olacağını söyledi

Mardin’ deki Süryani Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, resmi gazete de yayımlanan resmi nikah kıyma yetkinin genişletilmesiyle kendilerinin de Hristiyan vatandaşların nikahları kıymasının yerin de bir karar olacağını söyledi.
Resmi Gazete’ de yayımlanan düzenlemeyle müftü ile muhtarların yanı sıra imamların da resmi nikah kıyabilme yetkisinin genişletilmesi hakkında ilk kez konuşan Süryani vatandaşların dini temsilcisi Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Hristiyan vatandaşların da resmi nikahlarının kendilerinin kıymasının doğru bir karar olacağını söyledi. Akyüz, bu konuda henüz bir talep olmadığını fakat ilerleyen süreçte Hristiyan vatandaşlar için haklı ve yerin de bir talep olabileceğini belirtti. Akyüz, "Hristiyanlar, Yezidiler, başka dini gruplara da aynı yetki verilmesi yerin de bir karar olacaktır diye düşünüyorum. Mardin merkez de bir yıl için de az bir cemaatimiz var. Yılda iki, üç, dört dini törenle nikah kıyıyoruz ama Midyat bölgesin de çok fazla Hristiyan vatandaşımız var. Midyat bölgesin de köylerimiz var ve sene de belki yirmi, otuz, kırk nikah kıydığımız oluyor” diye konuştu.

“Osmanlı dönemin de bu hak vardı”
Şimdiye kadar bir talep olmadığını kay de den Akyüz, bu hakkın Osmanlı dönemin de olduğunu söyledi. Akyüz, “Yeni bir yasa olduğu için, şimdiye kadar bir talep olmadı ama ileri de tahmin ediyorum bu olacaktır. Osmanlı dönemin de olduğu gibi bütün dini grupların nikah kıyma yetkisi vardı. Türkiye’ de bu yetki verilmişse imamlara, müftülere biz Hristiyanlara da verilmesi doğru bir karar olacağını düşünüyorum” ifa delerini kullandı.

“Bizler Türkiye Cumhuriyetini seven vatandaşlarız”
Türkiye Cumhuriyeti kanunu esas olduğu ve me deni kanunda herkesin eşit olduğunu düşündüklerini söyleyen Papaz Akyüz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ayrıcalık olmaması gerekir. Herkesin dini inançlarını istediği şekil de yerine getirmesi gerekir. Bir baskı gibi zorluk olmaması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti çıkarmış olduğu bu yeni yasa iler de bizi üzebilir, öyle bir olay söz konusu olmaması için bizlere de ona benzer yetki verilmesini yerin de görüyorum. Bence doğru olur. Çünkü bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Biz başka bir yere gitmeyeceğiz, burada yaşayacağız ve en iyi vatandaş olmak için çabalıyoruz. Türkiye’mizi, cumhuriyeti seviyoruz ve inşallah ve yetkililer sesimizi duyacak bize de yardım sağlar."


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.